Частен инвеститор проявява интерес към АЕЦ "Белене".

Това стана ясно от думите на министъръа на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

"Да, има такъв интерес", отговори тя на въпрос дали има частни инвеститори за централата.

Водещият попита дали желаещият инвеститор е китаец.

"Нека запазя отговора на този етап. Вариантът е да се обособят активите на АЕЦ "Белене" в една отделна компания, след това да се яви някой, който да довърши проекта изцяло като частен. В света има много такива случаи", каза Петкова.

Тя бе репликирана, че такава централа е тази във Фукушима, заради която се стигна до ядрена катастрофа в Япония през 2011 г. в резултат на цунами. Но изтъкна, че такива АЕЦ има в Швеция и Финландия.

В Иран също проявили интерес към евентуална продажба от наша страна на оборудването за "Белене". Петкова обаче припомни, че тази опция е възможна само със съгласието на партньорите от "Атомстройекспорт" в Русия. България няма как сама да инициира този процес.

Българските власти са в постоянна комуникация по въпроса с Москва. Теменужка Петкова поддържа връзка с колегата си Александър Новак. Сценариите не са много.

Най-неизгодният за България вариант е да бъдат платени над 1 милиард евро на руснаците. Той обаче е най-неработещият и най-неприемливият.

А виновен да стигнем до тази ситуация е кабинетът "Станишев". По негово време била подписана клаузата, според която НЕК възлага на "Атомстройекспорт" дълъг цикъл на производство, плаща се огромна сума и процесът става необратим. Нямало никаква логика да се поръчва такъв цикъл, обясни още Петкова. По думите й става дума за документ подписан през 2008 г. 

Бившият енергиен министър в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев, сега депутат от БСП, който също бе в студото на "Панорама", обясни, че за него вина за ситуацията с "Белене" носи първият кабинет "Борисов" заради спирането на проекта. Той отговори на критиките на премиера и ГЕРБ, че по времето на БСП не са строили централата с обяснението, че точно тогава е тръгнало арбитражното дело, заведено от руската страна заради прекратяването на проекта и е бил "с вързани ръце".

Стойнев припомни, че по времето на ГЕРБ са плащани фактури по договорите за централата, въпреки че строежът е прекратен.