Най-малко 60 души са убити, а 336 са задържани след вълната на хаос и насилиe в Турция, разпалена от военна група, опитала да свали властта, предава AFP, като се позовава на представител на властите.

По-голямата част от жертвите са цивилни, а задържаните – войници, заявява неназованият служител, без при това да привежда допълнителни детайли.

По-късно тази нощ представители на турските спецслужби потвърдиха, че опитът за извършване на държавен преврат в страната е потушен, предаде Дойче веле.

Европейските лидери, ръководсвата на ООН и НАТО изразиха пълната си подкрепа за правителството на Турция и призоваха за бързо възстановяване на конституционния ред в страната след опита за преврат, предаде "Фокус".

„Турция е ключов партньор за Европейския съюз. ЕС подкрепя напълно демократично избраното правителство, институциите на страната и върховенството на закона“, се казва в съвместното изявление на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, а също и други представители на държавите-членки.

„Призоваваме за бързо връщане към конституционния ред. Продължаваме да следим отблизо развитията и да се координираме с 28-те държави-членки на ЕС“, се казва още в текста.