В рамките на часове македонската столица Скопие преживя 40-градусова жега, пороен дъжд, опустошителна градушка и земетръс.

Вчера градът бе напечен от незапомнени за края на май горещини. В следобедните часове и надвечер са разрази силна буря с проливни дъждове и земетресение.

Местни синоптици, цитирани от различни македонски медии, изчислиха, че за половин час над града са се изсипали 37 л/кв. м, като скоростта на вятъра е достигала до 70 м в секунда. Снимки от македонската столица показват улици, превърнати в канали, а поне десетина коли са "потънали". Най-пострадал е квартал "Ново лишице".

Градушка с големината на яйце последва урагана и изпочупи заведения и стъкла на много места в града. Кметът на Скопие Коце Траяновски сам излезе с лопата да отводнява и да помага.

Кметът на Скопие Коце Траяновски (правият в ляво) излезе да помага наравно с гражданите.

 

Веднага след бурята - в 23,03 ч., градът бе разлюлян от земетресение с магнитуд от 3,7 по Рихтер. Епицентърът е бил само на 8 км от 600-хилядната столица.

Транспортният министър Миле Янакиевски още през нощта свика спешно заседание на кризисния щаб. Според него няма съобщения за големи щети и ранени хора.

Любопитно е, че само преди 3 дни сръбският патриарх Ириней (Македония няма автокефална църква, б.р.) посочи брадатата австрийска певица Кончита Вурст като виновник на случващото се в Европа и на полуострова:

“Бог ни наказва заради нея. Тя е виновна за смъртта на 50 души и за наводнението на Балканите“, каза главата на Сръбската православна църква.