Прес-секретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът на Русия Владимир Путин е постоянно осведомяван за положението в Турция. Той добави, че засега не е имало опити за връзка между него и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде "Фокус", цитирайки РБК Дейли.

Песков подчерта, че всички ведомства в страната са получили поръчение да се концентрират върху сигурността на руските граждани на територията на Турция и върху методите за завръщането им в родината.

„Турция е важна регионална държава. Стабилността в Турция и ситуацията там оказват непосредствено влияние върху положението в региона. В тази връзка ние всички се интересуваме от това, случващото се в момента да приключи легитимно и страната да се върне на своя път на стабилност и предсказуемост“, поясни Песков.

Руският премиер Дмитрий Медведев смята, че обстановката в Турция показва дълбоки противоречия в обществото и армията на страната и изрази убеденост в необходимостта от възстановяване на конституционния ред, предаде ТАСС.

"Необходимо е да бъде възстановен конституционият ред на територията на страната, като бъдат спазвани всички права и свободи, предвиждани в законодателството на страната", казва Медведев.