Опитът за преврат в Турция бързо беше потушен с цената на много кръв, арестите на виновни и невинни продължават. Според известния турски разследващ журналист Ахмет Шък (46 г.) никак не е изключено правителството в Анкара да е получило сигнал за готвен пуч и превратаджиите са били притиснати към прибързани действия, преди да са приключили с подготовката. В полза на тази теза говори, че още преди опита за преврат властите предприеха допълнителни мерки за сигурност и то далеч не заради опасност от ислямистки атентати. Изпълнението им беше възложено на верни на правителството полицейски шефове.

Ахмет Шък

Ахмет Шък не би могъл да бъде обвинен във вярност към властта. Самият той е преследван като журналист и автор, многократно е бил изправен на съд. В началото на 2011 г. целият отпечатан тираж на книгата му “Армията на имама” беше конфискуван, преди да се появи на книжния пазар в Турция. В нея той твърди, че 80 на сто от личния състав на полицията са ислямисти, попаднали под влиянието на най-върлия противник на Ердоган – Гюлен, живеещ в изгнание в САЩ проповедник.

За “Франкфуртър алгемайне цайтунг” Ахмет Шък представя пет заговорнически теории и ги оборва с аргументи.

Би ли могъл Ердоган да е инсценирал преврата?

Изхождайки от влиянието, което има Ердоган, това не би било немислимо, но и много трудно осъществимо. В такъв случай той би следвало да е спал под един юрган с петима генерали и 28 полковници, заподозрени в подготовката и провеждането на метежа. Ердоган обаче публично обяви, че те ще платят изключително висока цена. Те най-вероятно ще бъдат изпратени за много години зад решетки. Ако се върне смъртното наказание, те са обречени. Така че липсва всякакъв мотив висшите офицери да са били замесени в подобен заговор.

Какво би спечелил Ердоган от инсцениран преврат?

Да съсредочи в ръцете си повече власт. Опитът за преврат би бил аргумент за Ердоган да постигне най-важната му и оспорвана цел – въвеждането на президентска система на управление, която, по думите му, щяла да донесе повече стабилност в Турция. Обаче Ердоган и сега е най-властният политик в страната и без всякаква конкуренция. И преди опита за пуч шансовете да се въведе президентско управление не бяха лоши. Много голям риск би било да се инсценира опит за преврат, за да се увеличи този шанс.

Известен ли е Ердоган със склонност да рискува?

Разбира се. Но един инсцениран пуч дори за него би било прекалено рискован покер. Западен експерт по сигурността, който не вярва в инсценировка, се изрази така: “Това е като да подпалиш къщата си и да се надяваш, че тя няма да изгори. Накрая тя все пак изгаря.”

Правеше ли впечатление Едроган, че всичко държи под контрол?

Не. Той и премиерът Бинали Йълдъръм бяха нервни. Сътрудници на Ердоган правеха впечатление на неуверени.

В дните преди началото на преврата не беше ли прекалено тихо около Ердоган?

Това е вярно. Обяснението на правителствени кръгове е логично и убедително. Ердоган си е взел отпуск за Байряма със зкъснение. Той и семейството му не са имали възможност да отбележат празника след Рамадана. По това време той присъстваше на срещата на върха на НАТО във Варшава.