Проф. Владимир Чуков прогнозира силна дестабилизация в Турция в дългосрочен план. В студиото на Нова телевизия той посочи, че е обезглавен целият апарат за сигурност, преустановени са ударите срещу „Даеш“, защото шефът на базата „Инджирлик“ е заподозрян и отстранен.

„Има алогизми – Ердоган много отдавна е напуснал своята резиденция в Мармарис, те тогава отиват да го бомбардират. Ще стане нещо от типа на „Ергеникон“ - че совите не са това, което са“, прогнозира Чуков.

Според него, след опита за военен преврат, при който загинаха над 290 души и са арестувани над 6000, Турция категорично няма вече европейско бъдеще. Още повече Ердоган официално е обявил подновяване на темата за възстановяване на смъртното наказание.

„Смъртно наказание и Европа са две несъвместими неща“.

Проф. Владимир Чуков предупреди, че профилът на бъдещия президент на България трябва много ясно да отговори на това ново предизвикателство и неговата експертиза да му позволява това.

Алекс Алексиев определи Турция не като демокрация, а като религиозна диктатура. Според него кемализмът отдавна си е отишъл. И той открои някои недостоверни неща в опита за преврат.

„Първото е, че Гюлен бил зад преврата – Гюлен мрази военните и военните мразят Гюлен, той няма нищо общо. Второто е, че един ден след преврата започнаха да уволняват хиляди съдии. Това не става така, това е подготвено“.

Алексиев прогнозира пълната диктатура на Ердоган, „което той винаги е искал – под формата на президентската власт“.

„Това не може да е хубаво за нас. Знете, че турското мюфтийство управлява българското и когато диктатор е начело на турската държава, това не може да е добре за нас“, коментира Алексиев.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки също участва с коментар за събитията в Турция. Според него превратът е успял, защото след 1997 г. - когато бе осъден за проислямистка пропаганта – Ердоган систематично е демонтирал кемалистките институции.

„Днес той е несравнимо по-силен, отколкото се събуди в деня преди опита за преврат“, коментира Джамбазки.

Според него арестите са по предварително подготвени списъци.

„Никой не арестува 6000 човека ей така“.

Версията на Джамбазки е, че Ердоган най-вероятно е бил информиран за подготвяното и е изчакал да започне, за да се възползва от този „дар от Бога“.