Първата международна изява на новия външен министър на Великобритания Борис Джонсън започна с фалстарт. Той трябваше да лети снощи за Брюксел за среща с външната министърка на ЕС Федерика Могерини. След това беше предвидена вечеря с външните министри на държавите от Съюза.

Правителственият самолет с Джонсън и придружаващите го излита от летище Лутън, но малко след старта пилотът бе принуден да кацне аварийно, съобщи говорител на британското външно министерство.

Появил се е проблем с хидравликата, уточни в. “Гардиън”.

“Всичките 16 пътници на борда успяха да напуснат самолета невредими”, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорител на летището.

В познатия си стил Джонсън е благодарил на служителите от Кралските военновъздушнисили за “краткия извънпланов сърдечен прием”.

Полетът е бил осъществен с друг самолет.

Макар и със закъснение, Борис Джонсън е пристигнал снощи в Брюксел и е разговарял с Федерика Могерини.

Не се е състояла обаче предварително обявената вечеря на външните министри от 28-те членки на ЕС, и то не заради късния час. Предвиждало се да се обсъдят последствията от излизането на Великобритания от Съюза за външната политика и за тази за сигурност. Няколко външни министри категорично са били против такава делова вечеря. Тя би могла да се приеме като начало на неформални разговори с Великобритания. Линията на ЕС е такива да не се провеждат.

Всички условия по излизането на Обединеното кралство от ЕС ще се договарят едва когато Лондон официално обяви "Брекзит". Очаква се това да стане най-рано в края на годината, дори в началото на 2017 г. След това предстоят минимум две години преговори. До окончателното излизане на Великобритания от Съюза тя е негова членка с всички права и задължения.

По програма на днешната си среща в Брюксел външните министри на 28-те държави от ЕС ще обсъждат бежанската криза и отношенията с държавите от Латинска Америка и Китай. 

Очаква се също тема на разговорите да са атентатът в Ница и опитът за преврат в Турция.

Това е последната среща на външните министри на държавите от ЕС преди лятната ваканция.