Хеликоптери, летящи в небето над Истанбул без разрешение, ще бъдат незабавно сваляни от армията и полицията без никакво предупреждение, предаде Нюз.Ру.

РОЙТЕРС: ИЗТРЕБИТЕЛИ ПРЕХВАНАЛИ ЕРДОГАН, НО НЕ СТРЕЛЯЛИ

Заповедта е издадена от шефа на местната полиция Мустафа Чалъшкан. В града е въведен извънреден режим на сигурност.

В стртегически обекти в Истанбул и на други места в Турция бяха прехвърлени над 1800 резервисти.

ОПИТЪТ ЗА ПУЧ В ТУРЦИЯ - ТЕОРИИ НА КОНСПИРАЦИЯТА

Мерките последваха неуспешния опит за преврат през нощта срещу събота. Турските власти обвиняват като главен негов вдъхновител живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Те искат Вашингтон да го екстрадира.

Самият Гюлен заяви, че ще се подчини на евентуално решение за неговото екстрадиране. Той обаче отново отхвърли обвиненията, че е свързан с превратаджиите, и обвини на своя ред турския президент Реджеп Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж.

ИНДЖИРЛИК ОТЦЕПЕНА, ЕРДОГАН ОТСТРАНИ 2745 СЪДИИ

САЩ отказали да дадат убежище на командващия турската военновъздушна база "Инджирлик", предаде ТАСС. През уикенда генерал Бекир Ерджан Ван помолил представители на американските власти за убежище. Той бе обвинен от турските власти, че е замесен в проваления метеж. САЩ отхвърлили молбата му, заявиха източници на "Ню Йорк таймс". Вчера турски медии съобщиха, че генерал Ван е бил задържан заедно с други офицери.

В "Инджирлик" са базирани самолети, които САЩ и техните съюзници използват за нанасяне на въздушни удари в Сирия и Ирак срещу "Даеш" ("Ислямска държава").

Властите в Гърция са започнали процедури по екстрадиране на осмината турски войници, избягали с хеликоптер след провала на пуча и кацнаха на летището в Александруполис. Гръцкият премиер Алексис Ципрас се е обадил на своя турски колега Бинали Йълдъръм късно снощи и е поздравил турските граждани и тяхното правителство за усилията да се противопоставят на опита за преврат.