Как се асфалтира тротоар, пардон, дърво, е показал нагледно изпълнителят на един от най-големите ремонти в София - този на бул. "Владимир Вазов". За случката алармира гражданското сдружение "Спаси София", откъдето разпространиха и снимки какво се прави. На тях се виждат "зазидани" в асфалта стволове на дървета, отсечени дървета и дори асфалтирани отгоре дънери.

Отрязано дърво, чийто дънер е асфалтиран, както тези на останалите живи дървета. 

Ремонтът на бул. "Владимир Вазов" е с цена 13,5 млн. лв., а негов изпълнител, избран с обществена поръчка, е обединение между "Калистратов груп-Рутекс". Дейностите бяха част от капиталовата програма на Столичната община за 2015 г., но тръгна едва през 2016 г., защото търгът беше обжалван преди окончателното му спечелване от обединението, показва справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки. 

"Оставяме настрана факта, че сега булевардът се ремонтира по стара регулация, която не е съобразила предстоящото строителство на метрото, но за сметка на това щедро включва вече станалото традиционно крайно мърляво изпълнение на тротоарите", се казва в позицията на "Спаси София" във Фейсбук.

Други дървета не само отрязани, а дънерите им са асфалтирани и отгоре. 
"Това изглежда ще е поредният пример във вече безкраен списък на ремонти, които се разпадат буквално месеци след тяхното завършване. Затова и не е чудно, че софиянци вече настръхват, когато им бъде съобщено, че някъде ще се прави ремонт. На всички отдавна вече ни дотегна от див популизъм, водещ до ремонти като да са направени от майстори с две леви ръце, при никакъв контрол и спазване на стандарти, а при това, платени с нашите пари", пишат още от обединението.
Има и дървета, изрязани "до дъно", около които е минал валякът.

Това не са обещаните миналата година "Видими резултати", а такива, предполагащи незабавни оставки...", казват още от "Спаси София".

Зам.-кметът по транспорта и инфраструктурата Дончо Барбалов е заявил пред "Медиапул", че ще направи незабавна проверка, а след това - че ще има глоби за изпълнителите на проекта. 

"Случилото се е недопустимо - както от надзора, така и от изпълнителите. Отнесъл съм се строго към тях. Това не трябва да се случва", заявил той пред медията и благодарил за сигнала на гражданите.

Заявката на представителя на Столичната община е, че е даден срок до 14 ч във вторник на фирмата-изпълнител да отстрани нередностите. 

И една бариера е останалата застопорена след намесата на изпълнителите на ремонта на тротоарите в района.

Фирмата за строителство "Калистратов груп" е създадена през 2011 г. като се отдели от "Главболгарстрой", а неин шеф е Павел Калистралов. "Рутекс" е стара фирма, която се занимава с проектиране. Акционерите й са общо 16 инженери и финансисти, показва историята на компанията.

"Калистралов груп" е печелила и други обществени поръчки в София. Сред тях са рехабилитацията на парк "Възраждане", градежа на обществена тоалетна и водопровод в "Борисовата градина", рехабилитация на отсечки от "Цариградско шосе", заедно с прилежащи съоръжения и др.

"Рутекс" също има богат набор от проекти, възложени от държавата, сред които работа по лотове на магистрали, летищата "Пловдив" и "Безмер" и много други.