Лидерът на БСП Корнелия Нинова е най-силната кандидатура, която партията би могла да излъчи за прзидентския вот. Това заяви зам.-шефът на АБВ Ивайло Калфин пред бТВ. Калфин коментира и думите на Нинова, че лидерите на левите партии не трябва да бъдат номинирани.

"Тогава, когато търсиш лидерите на държавата да отстраниш лидерите на партиите не е уместно. Нека да изключим лидерите сваля силно амбициите", заяви Калфин.

Според него очевидно целите са не толкова да се спечелят президентските избори, "а кой как ще се подреди в по-тесния кръг".

"Разбрахме се, че искаме промяна. Ако бяхме се разбрали, че утре слънцето ще изгрее от изток щеше да е същото. Не съм голям оптимист за единна лява кандидатура. Президетските избори не са мястото, в което политическите партии трябва да си мерят мускулите".

Това каза още Калфин по повод първата среща между БСП и АБВ. Той каза, че ако няма единна лява кандидатура АБВ ще има собствена такава.

Калфин, който е и бивш министър на външните работи, коментира и събитията в Турция. Според него те са резултат от свръхконцентрация на власт и поляризация в обществото.

"Факт е, че има огромни напрежения в турското общество. Те се дължат на изземването на цялата власт от един човек. За два дни Ердоган арестува 6 хил. души, уволни 3 хил. съдии. 9 хил. души са освободени от полицията. Това е предваритлено подготвен списък".

Това каза Калфин. И изтъкна, че България трябва много внимателно да следи процесите в Турция, защото това е много голяма държава, наш съсед, с който сме свързани.