Неуспелият кандидат за евродепутат от "Коалиция за България" Александър Симов публикува свой анализ за изборните резултати на стената си във фейсбук. Симов бе осми в червената листа, а Столетницата изпрати само четирима свои представители в Европарламента.

Освен пресен политик той е известен блогър, публицист, ценител на качествената ракия и русокосите жени. Публикуваме поста му с минимална редакторска намеса: 

Моят анализ на резултатите от вота (предупреждавам, че съм пристрастен и няма да търпя хейт по нито една от точките):

1. Истинският победител в този вот е ДПС. Не знам кога точно ГЕРБ ще го осъзнаят.

2. БСП загуби драматично. Лично за мен тази загуба е по-тежка от тази през 2009 година. Тогава БСП имаше какво да брани и защитава (резултатите от управлението си), сега можем да браним само сенки на нашите обещания. Това звучи поетично, но е удивително безполезно в реалността.

3. АБВ са тъпи копелета (сори за грубия израз). Ама не са основната причина за нашата загуба. Основната причина, казано по философски, сме си самите ние. На БСП и липсва ляв кипеж, ляв проект, някаква грандиозна цел в бъдещето. Ние съществуваме политически ден за ден, а това е кофти в левите среди. Левият човек се нуждае от мечти. А ние им даваме в най-добрия случай, хммм, експерти.

4. Няма как да не подмина собствената си грешка. Превърнах в център на всичко, което говорих идеята да отстоим БСП като ценност на прехода. Само, че партията сама по себе си е важна, но идеите са по-важни. Аз обаче съм оптимист. Вярвам в собствените си идеи и смятам, че те могат да станат съществена част от вътрешния живот на БСП.

5. Гласуването за ББЦ е "тъмна Индия" за мене. Братче, това или е част от тоталната дебилизация на света или просто аз съм попаднал в алтернативна реалност.

6. Аз няма да отписвам БСП. Това е най-трайната грешка на прехода. Откакто се помня все отписват БСП, а тя все оцелява.

7. Ще си позволя малко хейтърство. Кефя се на РъБъ (б. ред. - "Реформаторския блок") - дадоха признаци на живот, но колко е готино. Тези, които щяха да управляват с малко, но завинаги днес се разтреперват от кеф за това, че видите ли вкарали евродепутат.

И така, да обобщим, не съжалявам, че участвах, тъпо ми е, че загубихме, но все пак животът продължава, а лявото бъдеще на планетата все пак ще се случи. Надявам се.