Допинговият скандал е опасен рецидив на намеса на политиката в спорта, се казва в изявления на руския президент Владимир Путин, публикувано в сайта на Кремъл.

Повод за изявлението е огласеният вчера доклад на комисия на Световната антидопингова агенция (WADA).

ДОКЛАД УЛИЧИ РУСИЯ В ДЪРЖАВНА ДОПИНГОВА ПРОГРАМА

Международният олимпийски комитет (МОК) ще обяви днес първите си решения след публикуването на документа. Според предварителни информации на британски медии страната няма да бъде отстранена от предстоящата олимпиада в Рио де Жанейро. В доклада няма и такива препоръки.

"В момента наблюдаваме опасен рецидив на намеса на политиката в спорта. Да, формата на тази намеса се е променила, но по своето същество си остава същата - да се превърне спортът в инструмент за геополитически натиск, да се създаде негативен образ на страните и народите", заявява Путин.

Според него олимпийското движение, което играе колосална обединяваща роля за човечеството, отново може да се окаже на ръба на разкола.

"Днес в ход са пуснати така наречените допингови скандали, предприемането на опити санкциите за разкритите случаи на допинг да бъдат разпространени върху всички, включително върху "чистите" спортисти", продължава руският президент.

Той смята, че последните събития неволно напомнят ситуацията от началото на 80-те години на миналия век.

През 1980 г. много западни страни бойкотираха Олимпиадата в Москва, като се мотивираха с нахлуването на съветските войски в Афганистан. Четири години по-късно всички социалистически страни с изключение на Румъния за отмъщение бойкотираха игрите в Лос Анджелис. Тогава като предлог бе посочена липсата на достатъчна сигурност за съветските спортисти.

"В резултат на това много съветски, американски и чуждестранни спортисти се лишиха от възможността да запишат своето име в световната спортна история. Олимпийското движение се сблъска със сериозна криза, беше разделено. По-късно някои политически лидери от онова време и от двете страни признаха, че това е било грешка", припомня Путин.

Той допълва, че данните в доклана на WADA са въз основа на показанията само на един човек, който имал скандална репутация. Путин не споменава име, но вероятно има предвид Григорий Родченков - бившият шеф на московската антидопингова лаборатория.

Наскоро той разказа пред в. "Ню Йорк таймс", че положителните допинг проби на руските спортисти били подменяни през дупка в стената на лабораторията. Родченков твърди също, че поне 15 руски спортисти, спечелили медали на игрите в Сочи през 2014 г., били част от "допинговата програма", подкрепяна и развивана от руската държава.

Срещу Родченков вече било възбуждано дело за нарушаване на антидопинговото законодателство, се казва в изявлението на Путин. Преди месец той бе обвинен в препродажба на допинг, купен в САЩ. В момента Родченков се укрива в Съединените щати.