Веднага след като бившият председател на БСП и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев призова всички социалисти да се заяват в социалните мрежи с хаштага #АзСъмБСП, идеята му придоби огромна популярност. Едва ли обаче левият политик е очаквал точно такава слава.

СТАНИШЕВ: КОГА ЗА ПОСЛЕДНО СТЕ ЗАЯВЯВАЛИ #АЗСЪМБСП?

Досега в специално създаденото за отбелязване на 125-годишнината на БСП на Бузлуджа на 30 и 31 юли са откликнали едва двайсетина симпатизанти на социалистическата партия. Много повече са тези, които или се подиграват с идеята на Сергей Станишев, или използват случая, за да напомнят историческите „тежести“ на партията.

„‪#‎АзСъмБСП - взривявам църкви, правя атентати и убивам граждани отпреди Ислямска Държава и бежанската вълна!“

Това е само един от саркастичните коментари, които са публикувани във фейсбук с хаштага #АзСъмБСП.

Следват и други:

„Пуснаха кубински портокали, на опашката сме цялата рода. Правим се, че не се познаваме“.

„Разходките до Белене, Ловеч и други места у нас се организираха от милицията, а еднопосочният билет се поемаше от Партията“.

“Когато дечица ходят под строй да гледат трупа на алкохолик-масов убиец”.

Дружбата със СССР е нужна на България така както въздуха и слънцето за всяко живо същество".

„От времето, когато да идеш до Гърция на море беше незаконно“.

В задочните дебати за миналото на БСП се включва и млада социалистка с демографски аргумент.

БСП е основана през 1891 година:

- 1891 година – България е с официално население от 3 милиона души;

- 1989 година – България е с официално население над 9 милиона души;

- 2016 година – България е с официално население под 7 милиона души.”

На страницата на събитието „#АзСъмБСП“ самият Сергей Станишев публикува клипчета с видео обръщения – на Корнелия Нинова, Велислава Дърева и т.н.

Хората отдавна не вярват на думи, на лозунги, на обещания. Хората вярват на хора, на човеци. На човеци, с които не се срамуват. С които да се гордеят. Които не се срамуват да кажат #АзСъмБСП”, казва в кадър Велислава Дърева.

Няколко души са си направи видео селфита, в които казват #АзСъмБСП или #НиеСмеБСП.

В това време подигравките към БСП се увеличават:

"‪#‎АзСъмБСП‬ е Станишевото Pokémon GO - Buzludhza Edition. Тотална щета. С телефоните ще се ловят виртуалните призраци на изборни загуби...".

"Аз съм интернет лумпен, но преди всичко ‪#‎АзСъмБСП‬ за 20 лв и една мешана скара".

"Фалитът на КТБ е като да ти откраднат джапанките, съпоставено с разграбването на банките при управлението на БСП 1995-1997."

Задочният спор продължава. На страницата на събитието – където може да се публикува само след одобрение от администратора – е запазено място за позитивно мислене:

„Аз възстанових страната след Втората световна война. Аз съм социалната сигурност. Аз съм несъществуващата престъпност. Аз съм безплатното образование и здравеопазване. Аз съм качествена храна. Аз съм висок прираст на населението. Аз съм трети в света по олимпийски медали. Аз съм първи по математика, информатика и физика. Аз изнасям продукция от Урал до Владивосток. #АзСъмБСП“.

Кратки отговори:

„Набираме лагерници“.

„Когато ставаш в 5 часа за две кофички кисело мляко“.

„Когато Президентът ловува без пари световно застрашени архари в резерват!“

Безспорно измисленият от Сергей Станишев хаштаг #АзСъмБСП доби огромно разпространение. Дали обаче така си го е представял...

И два бонуса за финал – по един от двата лагера:

„‪Съвет към младежкото БСП как да използват хаштага. Да знаете - това не е DOS. Пишете - диез азсъмбсп и натискате РЕТУРН ‪#‎АзСъмБСП‬“.

„БСП за мен е идея. Тази идея в която повярваха Че, д-р Сократес, Диего Марадона, Виктор Юго и много други по света“.

Този коментар напомня за издадената през 2008 година книга на Сергей Станишев "Защото сме социалисти". Тогава неговото лице върху корицата бе съставено от множество малки снимчици, сред които ги нямаше д-р Сократес и Марадона, но присъстваха други видни "социалисти" като Джон Ленън, Стинг, Райна Княгиня и баба Тонка.