Едва ли Ердоган сам е организирал пуча, отхвърли една от конспиративните теории лидерът на Атака Волен Сидеров и предложи друга - опитът за преврат в Турция е дело на ЦРУ. Тази теза той изказа в предаването "Лице в лице" по бТВ.

"Аз имам обаче една друга теория – че има намеса на Централното разузнавателно управление на САЩ, което се е опитвало да използва настроени против Ердоган военни, и дори да ползва бази на НАТО. От база "Безмер" са излетели бойни самолети и хеликоптери в турска посока."

На въпрос от къде е тази информация, Сидеров цитира "хора, които разбират." База "Безмер" е на територията на България. 

И мина на исторически анализ:

В историята на ЦРУ има десетки преврати, които се извършват по този начин. Когато тръгнат да свалят някой непослушен държавник, ползват съседни държави.

Според него показателно било, че в първия час на събитието американското посолство ползвало думата "uprising" - въстание.

"Тоест е имало някакво изчакване как да го съобщят", обясни лидерът на "Атака".

Според него причината ЦРУ да се опита да свали Ердоган се крие във факта, че турският президент напоследък е станал много "непослушен".

"Тъкмо направи позиции срещу Русия в Черно море, и изведнъж тръгна да се сдобрява с Путин. Как ще се сдобряваш с Путин без позволение?", попита Сидеров. "Самият Ердоган е бил държан в неведение по отношение на този скандал с руския самолет. Той сега иска да стопли отношенията с Русия, да работи по енергийни проекти, това не отговаря на политиката на САЩ. Играе го доста своенравно. Такива държавници Вашингтон не ги харесва."

И изказа тезата, че във военната база в Турция Инджирлик имало и атомни бомби.

"Има и атомни бомби, няколко десетки знам. Такива, които не се изстрелват от балистични ракети, малко по-стар тип, от 60-те са там", обясни той, и отбеляза "Членството в НАТО нищо не означава. Ако някой е неудобен, трябва да бъде сменен. Очевидно Ердоган е много неудобен."

Сидеров отбеляза, че отдавна е ясно, че Ердоган е диктатор, и сега реакциите на Запада срещу репресиите, преследването на хората, заявките за връщане на смъртното наказание изглеждат малко наивно. Според него обаче това е моментът, в който България трябва да заеме по-твърда позиция срещу режима:

"Ние можем ли да имаме партньорски отношения с тази държава? Трябва малко по-твърдо да погледне към държава, която очевидно не е стабилна, не е демократична, не е европейска. Ако трябва, да затворим за малко границите с Турция."

Той отбеляза, че досега само патриотичните партии и БСП не са подкрепяли Турция за членство в ЕС, докато "управляващите" били на обратната позиция, и призова и те да оттеглят подкрепата си.