17-годишен афганистанец нападаа късно вечерта пътниците във влак, пътуващ за баварския град Вюрцбург. Въоръжен с нож и брадва, той нарани петнадесетина души. Историята може би нямаше да излезе на първите страници, ако няколко дни по-рано не бе се случила трагедията на крайбрежния булвард в Ница, където дали терорист, дали просто умопобъркан притежател на двойно, френско-тунизийско гражданство прегази 84-ма души. Прокремълската преса зле прикрива задоволството си. Ето, вижте поредните доказателства за слабостта на толерантната "Гейропа", неспособността й да се справи със съвременните предизвикателства вв вид на мюсюлманска миграция и ислямски тероризъм. Слабите политици никак не могат да се откажат от тези ефимерни либерални свободи (на кого са притрябвали те, ако загиват хора), а спецслужбите, дълги години с вързани ръце от задължението да спазват законите, завинаги загубиха способност за оперативна дейност. Не стига това, ами тези чистофайници решително не искат да се обединят с Русия в единен антитерористичен порив. Крим, видите ли, им пречел.

Съвсем друга работа е храбрият турски началник Ердоган. Той поне има решимостта да се разправи дори не с терористи, а със собствените си военни, които кой знае защо дори се отучиха да спретват преврати (очевидно си казва думата влиянието на отслабената НАТО). Решителният турски президент прекроява законодателството така, както дори Яровая1 не е сънувала. Той арестува хиляди политически опоненти, а също така и тези, които смята за такива. Например съдии, които по най-възмутителен начин са вземали решения, разгневили Ердоган. Обещава да въведе смъртно наказание. Едновременно с това въвежда ред в международните дела. Заплашва американците, които укриват организаторите на заговора, укрепва връзките с духовно близкия Кремъл. Нали стана ясно, че руския бомбардировач го свалиха преди половин година същите тези коварни заговорници, които по нашепване от Вашингтон искаха да забият клин между двамата главни харизматици - Путин и Ердоган.

Трябва да признаем, че Европа, която олицетворява либералните ценности - приоритет на личните и гражданските свободи, откритост, готовност за диалог, така дразнещи Кремъл - наистина не изживява най-добрите си времена. Идеите за мултикултурализъм, основаващи се върху това, че мигрантите ще могат да съхранят своята религиозна и културна идентичност, като при това стават лоялни граждани наа европейските държави, се провали. Запазването на идентичността в момент на кризи се превръща в отказ от лоялност към страната, чиито жители са имигрантите. Същата тази идентичност се обръща така, че "новите европейци" в най-добрия случай игнорират, а в най-лошия мразят същите тези ценности, които им осигуриха възможността да пребивават в Европа. В отговор нараства вълната от десен изолационизъм. Първият - не звънец, а направо удар на камбана - е излизането на Великобритания от ЕС. Не трябва да изключваме, че примерът може да се окаже заразителен. Разбира се, Европа и в бъдеще я чакат изпитания и дори трагедии. Само че доказва ли това, че са лоши ценностите, от които тя се ръководи?

Краят на Европа и скоростното нашествие на варвари са предричани през последните двеста години. През Стария свят минаха две световни войни, той преживя разделението и Студената война. И някак си оцеля, запази идентичността си. Мисля, че преди всичко поради това, че Европа си е Европа. Заради хуманизма, вярата в уникалността на човешкия живот, увереността в правата, които са дадени на всекиго при раждането - т.е. заради всичко това, от което на европейците толкова настойчиво им препоръчват да се откажат в името на сигурността. Ако наричаме нещата със собствените им имена, ни предлагат да изметем варварството на терористите с друго варварство - полицейския произвол. В Кремъл много искат това. За да кажат: вижте, и Европа избра полицейската държава. При всички трудности на Стария свят не смятам, че това ще се случи. Както показва опитът от миналото, Европа винаги е намирала изход. Ще намери и този път. И отново в европейските столици с погнуса ще гледат тези Яровие и Ердогановци - тези, които отвърнаха на предизвикателствата на века със засилване на полицейщината...

----

1Ирина Яровая е депутат от управляващата партия "Единна Русия". Тя е автор или съаавтор на редица спорни законопроекти, сред които тези за по-строга отговорноснт за нарушаване на правилата за провеждане на митинги, за затягане на миграционното законодателство, за връщане на наказателната отговорност за клевета и за статута на "чуждестранен агент", даван на сдруженията с идеална цел, финансирани от чужбина.

* Авторът е руски журналист. Главен редактор е на опозиционното онлайн издание "Ежедневний журнал", откъдето препечатваме коментара.