Апартаментът е само на една крачка от Бъкингамския дворец, в него са пребивавали забележителни личности като сър Уинстън Чърчил и лорд Маунтбатън.

Сега той се продава за "скромните" 150 млн. лири (около 350 млн. лв.) в Admiralty Arch. Смята се, че това е най-скъпият апартамент, който се е появявал досега на пазара на имоти в Лондон.

Агентите на имоти очакват, че жилището, което се състои от 12 спални, ще достигне цена от около 20 хил. лири за кв. м - много по-висока стойност от средните 1500 лири в Уестминстър, съобщава "Дейли Телеграф".

Апартаментът има шестметрови тавани, екстравагантни корнизи, автентични камини, портиерска услуга, паркиране на автомобилите и доживотно членство в частен клуб.

Жилището се продава от испанския предприемач Рафаел Серано, който през 2012 г. взе от правителството сградата на 250-годишен лизинг за 60 млн. лири. Той ще превръща мястото в луксозен хотел.

Апартаментът е предложен на богати купувачи и инвеститори, които могат да го разделят и да направят четири жилища, или да го запазят в сегашния му вид. Данъците за собствеността ще са около 16 млн. лири.

Новия собственик ще трябва да остави депозит и да се нанесе до три години.

Съобщението, че на пазара излиза такова предложение, дойде ден след като от инвеститорската компания Société Générale прогнозираха, че ще има 50 на сто спад в цените на луксозните имоти в Лондон като последица от Брекзит.

"Изключително рядко жилища с историческа стойност, които предлагат автентичен интериор и пълна портиерска услуга, излизат на пазара", казва Тим Макферсън от агенцията за недвижими имоти "Картър Джонъс".

"Само височината на таваните е три пъти по-голяма от тази на другите луксозни лондонски апартаменти, да не говорим за престижа да живееш на подобно място и за неповторимите лондонски гледки", добавя агентът.

Сградата Admiralty Arch е построена през 1910 г. в чест на кралица Виктория и като действащ монумент на британските военноморски сили.