Ново 20 - след като Народното събрание практически направи мандатите на генералните директори на БНТ и БНР безсрочни, предстои същото да се случи и с мандатите на управителните съвети на двете обществени медии.

Председателят на комисията по културата и медиите в парламента Славчо Атанасов (Патриотичен фронт), локелага му Валери Симеонов, Найден Зеленогорски (РБ), Димитър Главчев (ГЕРБ) и Росен Петров (БДЦ) са внесли нова поправка в Закона за радиото и телевизията, според която тригодишните мандати на членовете на УС на БНТ и БНР ще изтичат тогава, когато бъдат избрани нови хора на тяхното място.

Така смяната зависи от две неща - кога и дали Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избира новите директори на радиото и телевизията в срок, а след това кога те ще представят пред медийния регулатор за одобрение екипа, в който искат да управляват. 

РЕШЕНО: ШЕФОВЕТЕ НА БНР и БНТ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ БЕЗСРОЧНО

Когато парламентът се разбърза и "по спешност" удължи мандатите на шефовете, мълвата бе, а и депутати, непожелали да бъдат цитирани го казваха, че целта е да се забави максимално изборът на наследник на Вяра Анкова в националната телевизия. И това забавяне да е поне до президентските избори наесен. Тогава от ГЕРБ отказаха да се сложи срок, в който СЕМ все пак да е длъжен да направи избора, ако не е успял в рамките на мандата.

По закон СЕМ трябваше вече да е обявил процедура за избор на генерален директор на БНТ, в която самата Анкова не може да участва, защото има право само два последователни пъти да заема поста. Обявен конкурс към момента няма, а мандатът на директорката изтича в началото на август.

Малко след това изтича и срока на правомощията на Управителния й съвет, който също е тригодишен, смятано от датата, на която СЕМ го е одобрил. И сега се прави нов опит за ремонт на Закона за радиото и телевизията. В проекта дори е записано, че поправката влиза в сила от 5 август тази година и по всяка вероятност ще се бърза с приемането му преди лятната депутатска ваканция. 

ОПИТВА ЛИ СЕ НЯКОЙ ДА ЗАБАВИ ИЗБОРА НА НОВ ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БНТ?

В мотивите си вносителите на текста обясняват, досущ както при безсрочните мандати на директорите, че целта е да се "гарантира функционалната устойчивост и стабилност" в управлението на обществените медии.

Оттук нататък колко ще е забавянето в смятата на ръководството на БНТ зависи само от СЕМ и кога ще насрочи конкурс за наследник на Анкова. На заседанието днес нямаше такава обявена точка в дневния ред.

Това не е единствената процедура, която се бави, както Клуб Z писа. Медийният регулатор трябва да обяви и жребий за подмяна на двама от членовете си, както предвижда ЗРТ. Според регламента един член на СЕМ от парламентарната квота и един от президентската трябва да напуснат институцията, а на тяхно място да се появят нови членове, избрани от двете институции

НОВИ ПРОМЕНИ В СЕМ. НО СЕ БАВЯТ

Днес Славчо Атанасов ще бъде на среща в СЕМ, съобщиха от медийния регулатор. Заседанието е работно, става ясно от обявлението.