"Ако Русия нападне Прибалтийските републики и ако съм президент, ще им окажа помощ само след като проверя и се уверя, че тези нации (на Литва, Латвия и Естония б.р.) са изпълнили напълно задълженията си към нас", заявява кандидат-президентът на републиканците Донълд Тръмп в интервю за "Ню Йорк таймс".

Така той подлага под съмнение член 5-и от Договора за НАТО, според който нападение срещу една страна членка е атака срещу всички и автоматично се задейства общата отбрана. Все пак милиардерът добавя, че ако тези държави са изпълнявали задълженията си, ще им помогне.

Тръмп признава, че неговият подход в отношенията със съюзниците и справянето с противниците на САЩ е коренно различен от традициите на Републиканската партия - чиито кандидати след края на Втората световна война винаги са държали Вашингтон да води международна политика, в която САЩ са "необходимата нация" за поддържане и гарантиране на мира в света.

"Времената не са същите като преди 40 години", подчертава кандидат-президентът и повтаря заплахата си да изтегли американските войски, разположени по целия свят. "Харчили сме безумни пари за военни операции и оръжия и сме загубили 800 милиарда долара," аргументира се той. "Цялата тази работа не ми звучи много умно", заключава Тръмп.

Предприемачът изрично изтъква националистическия подход и твърдата линия, с която е белязана кампанията му за Белия дом и споделя, че ще принуди съюзниците да поемат съответната част от разходите за отбрана, защото Съединените щати са харчили огромни пари в продължение на десетилетия и трябва да се преразгледат дългогодишните договори. И да се види тогава, кои са достойни да бъдат и да знаят какво е да си партньор на САЩ, обяснява той.

Според него останалата част от света ще се научи и ще се адаптират към подхода му.

"Бих предпочел сегашното състояние да продължи със съществуващи споразумения, но само ако съюзниците спрат да се възползва от това, което аз наричам американската щедрост и да знаят, че тази ера вече свършва", обявява Тръмп.

Запитан за развитието на ситуацията в Турция Доналд Тръмп отправя единствено похвали към Реджеп Ердоган, когото определя като все по-авторитарен, но демократично избран лидер на страната.

"Вярвам в Ердоган и оставам с надежда, че ще съумее да оправи нещата. Някой хора казват, че опитът за преврат всъщност е бил негова постановка, но аз не мисля така", заявява кандидат-президентът.

Запитан дали Ердоган не използва ситуацията, за да разчисти сметките си с враговете Тръмп отговаря, че когато светът вижда каква каша е в САЩ, ако американците започнат да говорят за граждански свободи на другите, това не би бил най-добрия подход.

САЩ първо трябва да оправят собствената си бъркотия преди да опитват да променят живота на други народи.

"Не смятам, че сме в положение да четем лекции на други, когато у нас хладнокръвно се застрелват полицаи по улиците", коментира Тръмп. 

Русия, Китай, Северна Корея и други автократични държави често цитират насилието и безредиците по американските улици, за да оправдават собствените си практики, както и изпозват случая, да отбележат, че САЩ нямат моралното право и реномето да ги критикуват, изтъква той. 

Милиардерът е сигурен, че може да убеди Ердоган да положи повече усилия в борбата срещу "Даеш". На въпроса как, след известна пауза отговаря: "Със срещи".

Тръмп говори и за модернизирането на американските ядрени оръжия. Според него САЩ имат страшно много стари ядрени ракети, които дори не се знае дали наистина работят.

Както е известно администрацията на Обама е подготвила мащабна програма за обновяването на ядрения арсенал с отделени над 500 милиарда долара за това. Но изпълнението на плана очевидно ще бъде в ръцете на новия господар на Белия дом.

За мен девизът "Америка преди всичко" е чисто нов и модерен термин, който никога не свързвам с миналото, обяснява републиканецът. Така той отговаря на нападките, че е взаимствал от Чарлз Линберг и други изолационисти, които са използвали същия лозунг преди Втората световна война.

Девизът означава, че ние ще се погрижим на първо място за САЩ и после ще се тревожим за останалите държави по света, заключава Доналд Тръмп.