Офицер, който е бил с войниците, изпратени да убият Реджеп Ердоган в нощта на преврата, е бил заловен днес в югозападна Турция, съобщава "Хюриет дейли". Изданието цитира източници от полицията.

Арестуваният е лейтенант Али Сарибей, който вероятно е ръководел бойците при атаката на хотела в Мармарис, където само по-малко от час преди това е бил президентът. Али е бил спипан в кола в района на Ула в провинция Мугла. Той е бил в цивилни дрехи, но въоръжен.

Продължава специалната операция по издирването на останалите участници от отряда. По-рано турските медии писаха, че 22-ма командоси са изчезнали заедно с два хеликоптера. Точно те са подозирани за участието в провалилата се акция по убийството на Ердоган.  

Анадолската агенция пък предаде, че подполковник Левент Туркан, помощникът на шефа на Генералния щаб на Турция Хулуси Акар е признал връзката си с „Фетулааската терористична организация“ (Fetullah Terrorist Organization (FETO)), която посочил като основен провокатор на проваления опит за преврат от миналата седмица.

„Аз съм член на паралелната държава или FETO. Служих на тази общност доброволно в продължение на години. Точно съм изпълнявал заповедите и инструкциите на големите братя“, признава той.

Както е известно над 3000 войници са арестувани в Турция след опита за преврат. Те са обвинени, че са били на разположение на сочения за вдъхновител на пуча проповедник Фетхуллах Гюлен. За него вече Анкара поиска да бъде екстрадиран от САЩ, където живее от години.

Стотици училища и други институции, управлявани от гюленисткото движение, вече са затворени. Източник от Министерството на образованието, който е пожелал анонимност, заради забрана да се говори пред медиите, е заявил че общо 626 институции, включително 524 частни училища и 102 общежития и образователни центрове, са закрити. Те са обвинени във връзки с  Fetullah Terrorist Organization (FETO) и за „престъпления срещу конституционния ред“.

Само преди два дни бяха уволнени 21 738 учители и преподаватели във връзка с общонационалното разследване срещу организацията, която турското правителство твърди, че стои зад опита за военен преврат.