От следващата седмица ще се забрани риболовът в райони, където има популации на делфини, като спазването на ограниченията ще се следи не само от агенцията по рибарство и аквакултури, но и от граничните катери. Мрежите на риболовците пък ще трябва да се оборудват с акустични устройства за гонене на морските бозайници, за да не се оплитат в тях и да намират смъртта си.

Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов на министрите на земеделието и околната среда Десислава Танева и Ивелина Василева с природозащитници. Обсъждането беше провокирано от многото случаи на изхвърлени трупове на делфини, които загиват, оплетени в рибарски мрежи и тралове. Според еколозите по цялото Черноморие са поставени бракониерски мрежи за лов на калкан, в които обаче попадат и делфини. 

От началото на годината са открити труповете на 108 делфина, като 77 от случаите са по Южното Черноморие, съобщи Ивелина Василева след срещата.

Това е двойно повече в сравнение с миналата година, но екоекспертите не могат да установят дали наистина делфините са жертви на риболовци, тъй като изхвърлените на плажовете тела са в напреднал стадий на разлагане, обясни Мария Андреева от бургаската екоинспекция.

Василева посочи още, че се подготвя инструкция за координация в действията на институциите при откриване на труп на защитено животно.

Ще бъдат взети и незабавни мерки срещу бракониерството по морето, което е една от основните причини за смъртта на делфините. 

За контрол на риболова в забранените зони Гранична полиция ще използва катерите и техниката си за защита на делфините и контрол на риболова в забранените райони. Тя ще участва в документирането на престъпления срещу защитените видове. МВР има готовност, в областните дирекции във Варна и в Бургас има обучени разследващи полицаи и работници от криминална полиция в т. нар.звена, познати като "зоополиция", обясни главният секретар на МВР Георги Костов. 

"Предвид сигналите до нас за големия брой мъртви делфини по Черноморието ни, които са обявени за защитен вид, предприехме мерки за издаване на забрана за риболов в райони, където има популация на делфини. До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони". Това написа Борисов във фейсбук.

"По време на срещата ни с еколозите обсъдихме и други мерки, с които да допринесем за преустановяването на различните бракониерски практики в морето. С промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предстои да бъдат обсъдени с неправителствени организации преди да бъдат внесени в НС, ще подпомогнем превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето ни", допълва той.

 

Рибарите от Южното Черноморие веднага реагираха на готвените ограничения. Според някои от тях проблемите можели да са във военните учения, или да има някакви други причини.

„В Черно море тази година такива опасни дънни мрежи, които са за делфините, е имало цифром и словом петнадесет дни – от 15-и март  до първи април. При тези учения Черно море, на военните, при тези гърмежи и топтежи е нормално да има и такива стресирани животни", репликира рибарят Георги Пейчев от Царево, цитиран от БНР.