ългарското правителство прие да плати обезщетение на Алексей Петров, заради показната акция "Октопод". Това става по силата на решение на Европейския съд за правата на човека от край на март.

Кабинетът вчера прие да плати 6000 евро за неимуществени вреди и 3703 евро за разходи и разноски по делото "Алексей Петров срещу България". Още 15 хиляди евро ще бъдат дадени по казуса "Петров и Иванова срещу България", заведен от адвокатите на Антон Петров, известен с прякора Хамстера, и съпругата му.

Пак заради операция "Октопод" България трябва да плати 80 000 евро за неимуществени вреди и 5000 евро за разходи и разноски по делото "Стоянов и други срещу България", по което жалбоподатели са десет български граждани, както и десет търговски дружества.

По трите дела европейският съд приема, че има нарушаване на презумпцията за невиновност на задържаните, нечовешко и унизително отношение, а със заснемането на акцията и излъчването й по медиите не се зачита правото на личен живот на задържаните. Като аргумент се посочва също, че операциите са проведени рано сутринта от маскирани и тежко въоръжени полицейски служители, като евентуалното присъствие на роднини на заподозрените лица не е взето предвид при подготовката и изпълнението й.

Показната акция "Октопод" на МВР се проведе през 2012 година под ръководството на Цветан Цветанов в първия мандат на премиера Борисов. Тогава беше съобщено, че групата, ръководена от Алексей Петров, се е занимавала с рекет, изнудване и заплахи, пране на пари, източване на "Кремиковци" АД, укриване на данъци и сводничество.

В момента делото "Октопод" е в Специализирания наказателен съд, като обвиненията бяха редуцирани само до рекет и принуда на две лица.

Заради проведени по времето на Цветанов операция България беше осъдена общо седем пъти от Европейския съд по правата на човека. Наскоро бившият вътрешен министър отказа да се извини за станалото, като обяви, че е работил за държавата, като полицейските служители са имали необходимите факти и доказателства, преди да постъпят към реализациите.