"Гарантирам ви, че на 26 октомври, най-късно, ще има предсрочен парламентарен вот".

Такова обещание направи лидерът на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков, който заедно с коалиционните си партньори днес даде третата си пресконференция от края на изборния ден насам. Въпреки че не стана много ясно как "гарантира" извънредните избори, Бареков мотивира избора на датата. 26 октомври е Димитровден - денят в който се цанят слугите. 

"Ние сме слуги на народа. И е хубаво народът да си избере слуги", посочи той. 

Въпреки отдавнашното настояване на ББЦ за импийчмънт на Росен Плевнелиев, днес формацията вече припознава президента за медиатор. Изпратила му е писмо и държи да се види с него, с искане да свика консултации между политическите сили в НС и постигналите резултат за влизане в новия Европарламент. Целта - да се разберат за датата на предсрочните избори. След което Плевнелиев трябвало да състави служебно правителство като "този път да не е някаква авантюра".

"Да направят сега ремонт на кабинета, е като да разместват мебелите на "Титаник" в 12 без 5. Корабът е вече пълен с вода и потъва", обрисува Бареков необходимостта от незабавна оставка на настоящото правителство.

Бареков вече започна да поставя и условия: приемане на т.нар. закон "Чисти ръце", водене на социална политика и изменение в Изборния кодекс. "Никакви ремонти ан кабинета не приемаме. Никакви покани за кафета, матинета и т.н.", обеща "новият политик".

След като припозна държавния глава като необходим елемент, с който трябва да се води диалог, стана ясно и че т.нар. негови депутати Румен Йончев и Светлин Танчев вече няма да гласуват с БСП, ДПС и "Атака", както правеха предимно досега. Двамата щели да подкрепят вота на недоверие на тема "Енергетика", който бе внесен от ГЕРБ с подкрепата на Реформаторския блок.

Вече има желаещи да си говорят с нас

Лидерът на ББЦ обяви още: "Вече има желаещи да си говорят с нас". И на въпрос кои са тези желаещи, посочи: "Мисля, че вече всички". По думите му сред тях дори е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който малко по-рано през деня се е чул и поздравил с партньорите на Бареков Красимир Каракачанов (ВМРО) и Любен Димов-син ("Гергьовден"). Борисов призна и резултата на ББЦ.

"От СДС даже ни поздравиха. Готов съм да седнем, да пием кафенце, да разговаряме", посочи Бареков

Звъннал и прясно изключеният от ГЕРБ депутат заради фиаското с "днес напускам, утре не" - Даниел Георгиев. Поздравил Бареков за изборните резултати, но това не означавало, че е станал член на ББЦ.

Подобно на лидера на ДПС Лютви Местан, който в изборната нощ говори за необходимостта от "нова коалиционна култура", и Красимир Каракачанов заговори за обединение.

"Ще разговаряме с всички политически партии, за да се обединим около националните приоритети", посочи той.

"Леви-десни идеи, европейски-космически ценности, няма такива", допълни и Бареков.

Повече усмивки и розови пачки

В същото време никой не даде еднозначен отговор биха ли седнали на масата за преговори с ГЕРБ, БСП и ДПС, а лидерът на ББЦ непрестанно правеше квалификации относно опонентите си.

"Като чуя г-н Местан да говори за коалиционна култура, се сещам за това, че ДПС е готово да прави всякакви лупинги, само и само да затвърди поредния обръч от фирми", посочи Бареков.

По адрес на лидера на ПЕС и БСП, който се оказа големият губещ в тези избори - Сергей Станишев пък Бареков каза: 

"Г-н Станишев трябваше да сложи едни розови пачки и да тича по сцената. Той е женствен образ, гавра с него е да го превръщаш в боксьор".

Бойко Борисов пък трябвало повече да се усмихва и по-малко да се кара на хората.

Поздравления, г-н Пеевски

"Поздравления за постъпката на Делян Пеевски", каза още Бареков по повод на решението на втория в листата на ДПС Пеевски, който в изборната нощ обяви, че се отказва от мястото си в ЕП.

"Достойната позиция на много български политици е като получат някакво признание, което смятат, че няма да им отива, да дават назад. Има позиции, които си струва човек да откаже и ще спечели повече. Смятам, че с този жест Пеевски спечели на своя страна немалко хора, а и немалко журналисти", допълни той. После посочи, че е казал това с ирония.

Касиране? Няма смисъл, вотът е купен

И днес на няколко Пъти Бареков посочи, че в изборния ден масово са се купували гласове и като основен купувач посочи ДПС. На 25 май лидерът на ББЦ първо обяви, че има данни за готвена грандиозна манипулация на вота - подмяна на протоколите и купуване на цели секционни избирателни комисии, а после и че ГЕРБ са си напазарували 12 000 ромски гласа в Пловдив. По първото си твърдение е сезирал прокуратурата и даже вече бил разпитван. 

На въпрос защо, след като смята, че вотът е бил толкова манипулиран, не иска касирането му, Бареков отговори: 

"Няма смисъл да касираме тези избори. Те бяха не по-малко незаконни от всички други".

На въпрос пък какви промени в Изборния кодекс иска ББЦ и свързани ли са те и с ограничаване на броя на наблюдателите, Бареков посочи, че на следващия вот ще регистрира цялата си партия като наблюдатели. 

"Тепърва започва голям цирк в парламента", даде заявка още той. Двамата с втория в листата, който също отива в ЕП - Ангел Джамбазки, щели да се възползват от правото си да се изказват и в ЕП, и в НС. 

"Ние с Ангел Джамбазки в сряда ще откриваме пленарните заседания на Народното събрание и после в Брюксел. Връщаме се в петък за парламентарния контрол", даде заявка Бареков и припомни, че досега всички са се питали в качеството си на какъв се появява в парламента и дава трибунки (честа практика напоследък, б.а.). Е, вече в качеството си на евродепутат.

Новият евродепутат обаче не можа да посочи към кое европейско политическо семейство ще се присъединят двамата с Джамбазки. Тепърва щели да оглеждат "кандидатите". Не се виждали обаче много-много в ЕНП. Отделно, нямало да се задържат в ЕП. Само до 26 октомври. Бареков посъветва приятелски ЕНП и да се извини на земеделеца Румен Йончев, че изключи ЗНС от редиците си.  

На финала Бареков прогнозира нова вълна от антиправителствени протести. Въпреки че самият той вече бил против този начин за сваляне на кабинета. Защото, ако организирал протест, към него веднага щели да се присъединят реформаторите със "свирките", а Борисов щел да организира "прасетата от Етрополе".