Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че в сегашната ситуация преосмисля фигурата на партийния кандидат за президент. Той не назова имена, нито дали самият той ще се кандидатира, но разясни, че ще прилага нов подход. Трябвало обединител, каза Борисов пред Нова тв. "Преосмислям решението си", обясни той.

"Какво значи един президент да е социален или да е гарант за ЕС. Гарантът и за ЕС, и за НАТО са на първо място партиите от мнозинството и кабинета. В сегашната ситуация коренно си преразглеждам фигурата в новия световен ред. Той трябва да е обединител. Нацията в следващите месеци и години ще има нужда от едни човек, който да балансира между партиите, да обедини нацията. Не касае човек дали е с много образование и с много титли. Думата е да бъде приет от всички, когато бъде избран. Преосмислям решението си".

Според него Радан Кънев е подходил с унижение към него по повод разговорите за обща кандидатура, защото го е привикал в парламента и е поискал президентът Росен Плевнелиев да се откаже от ГЕРБ. Борисов каза още, че при тези отношения между ГЕРБ и ДСБ той няма как да изкара своите 1 млн. избиратели да гласуват на втори тур в случай, че техен кандидат стигне до него. Според него Трайчо Трайков и Гроздан Караджов, чиито имена се завъртяха в пространството като евентуални кандидати на Блока е "абсурдно да се подкрепят". Борисов все пак обобщи, че президентските избори са много далеч и са му последна грижа.

Премиерът потвърди позицията си, че ако кандидатът на ГЕРБ загуби президентския вот, той ще изтегли партията от властта. Евентуалните смени на министри също щели да зависят от резултатите от вота. Борисов каза още, че Кънев е разумен, когато си говорят пряко, а не през медиите.

"Когато си говорим с него без медии, изключително разумен човек. Като види камерите, просто изтръпвам", каза Борисов.

Все пак премиерът призна, че Кънев е прав за това, че не се прави съдебна реформа. И припомни скорошното дело, което води срещу Волен Сидеров за клевета. Борисов получи обезщетение 3 хил лв. но трябва да плати 35 хил. лв. разноски. Той обясни, че сега ще търси възможност да се разбере със Сидеров, за да не плаща толкова много пари, тъй като единственият му доход е заплатата му от "4 хил. лв. и нещо".

"Ще правя: голямо извинявай г-н Сидеров, как можах да си помисля, че ме обиждате. Настъпих съдебната система аз. Щом на мен ми се случва..."

Това каза Борисов. Той коментира и скоршния случай, при който асфалтирането на една улица бе засегнало дърветата по нея.

"Има тъпанари сега. Като има дърво, защо отива да асфалтира? Ще кажа нещо за материала, след това ще ме вдигнете на балон", продължи премиерът.

Той не пропусна да припомни, че метрото ни е 4 пъти по-евтино от европейските и призова в ЕС като говорят за корупция, да огледат малко цените при тях. Нашите магистрали също били по-евтини.

"Нека да ми сравнят колко струва километър в България с Гърция", поиска Борисов за доказателство.