Европейската комисия съобщи днес, че завежда дело срещу България пред Съда на ЕС, защото властите на страната не са изпълнили задължението си за опазване на уникалните местообитания и на важни видове птици в Рила планина.

По-точно, те не са разширили зоната, определена като специална защитена зона, за да се защитят адекватно застрашените видове.

В Рила има 20 уязвими вида птици. Европейска директива от 2009 година задължава държавите членки да определят специални защитени зони за опазване на застрашените от изчезване видове, на уязвимите към промените в местообитанията им птици или на птиците, смятани за редки или нуждаещи се от специална грижа.

Към момента България е класифицирала правилно 72 на сто от зоната като специална защитена зона, посочва Комисията. Така обаче не са обхванати важни части от местообитанията на 17 застрашени вида птици. Става видове като пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus) и врабчовата кукумявка (Glaucidium passerinum), както и белогърбия кълвач (Dendrocopos leucotos), трипръстия кълвач (Picoudes tridactilus), лещарката (Bonasa bonasia) и черния кълвач (Dryocopus martius).

България не е разширила зоните според изискванията на директивата, въпреки че е получила последно предупреждение, т. нар. "мотивираното становище" от Комисията, през октомври 2014 година.