Малко известен факт е, че Джордж Лукас някога е обмислял филми за уукита и роботи. В интервю за списание „Превю“ през 1980 г. той казва, че се е отказал от плановете си за снимането на истории за събратята на Чубака и за друга, за живота сред дроидите, защото те „наистина нямат нищо общо със сагата Междузвездни войни“. Вместо това, Лукас ограничава мащаба на зараждащата се поредица до девет филма (които по-късно са сведени до шест).

Единственият случай, в който уукитата са в центъра на събитията е на тежко критикувано специално събитие на „Междузвездни войни“ през 1978 г. – и това може би ни казва всичко за тях. Що се отнася до роботите, те винаги са били помощници, макар и „Уол.И“ на „Пиксар“ да загатна, че Лукас може да има и нещо друго предвид тях.

Повече от три десетилетия след като създателят на вселената изоставя плановете си за по-далечно изследване на галактиката, Силата отново е с паралелен филм от сагата. Този декември по кината тръгва „Rogue One: История от Междузвездни войни“ – който ще ни запознае с бунтовническата група, откраднала плановете за първата Звезда на смъртта.

Филмът на Гарет Едуардс бе помрачен от слухове, че „Дисни“ са поискали презаснемане на лентата, за да се добави малко повече космическо забавление, но кадри, които вече видяхме, показват, че е запазена атмосферата на тъмен военен филм – картина на живота на ръба на галактическото общество, джедаите и ситите са пренесли битките си със светлинни мечове някъде другаде, а обикновените хора са принудени да се справят с ужасите на имперската инвазия. Това може да е нова посока за „Междузвездни войни“ или пък странна аномалия в солидно изградения пантеон – такава, която неразумно да се отцепи от космическото русло, донесло огромния успех на оригиналната трилогия на Лукас.

Харисън Форд скоро ще има наследник/предшественик като Хан Соло.

Харисън Форд скоро ще има наследник/предшественик като Хан Соло.

Освен това, задава се и още неозаглавен филм за произхода на Хан Соло, с участието на Олдън Еренрайх като хитрия контрабандист и с режисьорите на „Лего: Филмът“ Фил Лорд и Кристофър Милър. Подобно на „Rogue One“, и тук заглавието е замислено като самостоятелно, но всеки, който мисли, че „Дисни“ няма да продължи историята, ако Еренрайх се окаже популярен заместител на Харисън Форд, явно просто е ударил повечко питиета в пивницата на Мос Айзли.

Какво друго може да предприеме студиото, ако плахите му стъпки в паралелните истории са успешни? Режисьорът на „Силата се пробужда“ Джей Джей Ейбрамс тази седмица предложи филм за Рицарите на Рен – предисторията на наказателния взвод на Кайло Рен. Дали това покрива трансформацията на младия Бен Соло от джедайски ученик в прото-сит? Или може би рицарите ще имат по-силно присъствие, ако лидерът им не изглежда добряк в ретроспекция?

Лукас е казвал също, че е мислил и за филм за корените на самите джедаи. Но предвид, че знаем, благодарение на втората трилогия, че галактика, пренаселена с хиляди воини със светлинни мечове е безкрайно по-малко привлекателна от такава със само няколко, това изглежда рисковано предложение. А филм за Йода, с някои елементи за джедайската история, може да се получи, но само ако „Дисни“ измислят как да съчетаят компютърно генерирания Учител от втората трилогия с мъдрия и почтен образ-кукла, създаден и озвучен от Франк Оз, в оригиналната. Ето, това е идея.

Има ли шанс феновете да се влюбят във филм, изцяло посветен на космическия наемник Боба Фет?

Има ли шанс феновете да се влюбят във филм, изцяло посветен на космическия наемник Боба Фет?

Неотдавна се появиха и слухове, че ще има филм за наемника Боба Фет – всъщност проект, за който се смята, че е подготвян и преди, а режисьор е трябвало да е Джош Трант („Хроники“, 2012). Но трябва да се запитаме как точно герой, който винаги изглежда е бил на страната на злата Империя и носи всички характеристики на гаднярите от Търговската федерация, изведнъж ще се превърне в харизматичен антагонист, способен да запали свое собствено приключение.

Моите предположения за бъдещи паралелни истории са следните. Смятам, че най-вероятно ще видим филм за младия Оби-Уан Кеноби, макар и да подозирам, че Юън Макгрегър няма да бъде поканен обратно за ролята. И мисля, че определено апетитно звучи, а и има силни предпоставки, самостоятелен филм за младата Лея.

Макгрегър, да си го кажем, държеше горчивата чаша във втората трилогия, но все пак излезе от нея с достойнство и непокътната кариера. Но освободен от необходимостта да свързва точките в досадната част от сюжета от „Междузвездни войни“, Кеноби може да е интересен. „Дисни“ трябва да заложат на рицаря джедай в едно линеарно приключение – може би дори със стария му приятел Куай-Гон Джин. Много по-любопитно ще е да гледаме двойката, ако тя не хвърляше цялото си екранно време да брои медехлорините на хленчещо 8-годишно хлапе, което предстои да се превърне в лъскав смъртоносен киборг.

Всеки почитател на „Междузвездни войни“ копнее да разбере повече за принцеса Лея Органа.

Всеки почитател на „Междузвездни войни“ копнее да разбере повече за принцеса Лея Органа.

Освен това, филм за Лея с двайсетина годишната енергична космическа принцеса, далеч преди тя да бъде въвлечена в галактическата политика и да грабне добрия стар бластер, също би се получил. Единственият проблем тук е, че „Дисни“/„Лукасфилм“ ще трябва да държат Соло далеч от историята на Лея. Е, това не би било много трудно с всичките най-малко три десетилетия между „Завръщането на джедаите“ и „Силата се пробужда“. Не бива да се забравя, че Лея остава една от най-популярните икони в целия канон на „Междузвездни войни“. Абсолютно всеки фен на сагата си примира да разбере дали тя владее Силата и няма ли да ни покаже още от емблематичните си плитки.

Ключът към тези филми е да се гарантира, че няма да затънат прекалено във вътрешната история на „Междузвездни войни“, а вместо това ще се съсредоточат на това да ни дават шумни космически приключения от типа, който видяхме в „Силата се пробужда“ и в който Лукас беше майстор преди много, много време в една далечна галактика… известна още като 70-те и 80-те години.

Площад "Славейков"