"Форбс" публикува годишната си класация на най-богатите руски изпълнители. От изчисленията става ясно, че Русия има нов фаворит - фронтменът на "Ленинград" Сергей Шнуров е изпреварил досегашния най-богат певец Филип Киркоров.

И още - жена печели повече от един от най-популярните руски изпълнители - Николай Басков. Това е певицата Земфира. Вижте и как синът на най-големия производител на ядки в Русия заряза музикалната академия, за да се превърне в звезда YouTube

Сергей Шнуров

43-годишен, женен, с две деца

Доход: $11 млн.

Кариера: Сергей Шнуров е учил за богослов и инженер, пробвал се е в различни професии – от охранител до директор по маркетинг. Шнуров не е първият фронтмен на „Ленинград“, а става такъв след излизането на първия им албум „Куршум“. През 2008 г. той обяви, че „Ленинград“ се разпада и се зае с нов проект „Рубла“, но през 2010 г. „Ленинград“ се върна на сцената. Тогава Шнуров откри първия си бар „Синият Пушкин“ в партньорство с приятеля си Иван Ушков, а през 2012 г. - ресторант „Кококо“, който се управлява от съпругата му Матилда.

„Живея като командос, получавам SMS: “Утре в 10 часа на летището“ - събирам си багажа и отивам. Къде ще имаме концерт, кога, за колко време – с това се занимават компетентни хора, не си пълня главата с такива подробности“, разказва Шнуров в интервю.

Популярност: След излизането на клипа „Експонат“ (над 80 млн. гледания в YouTube) организаторите на изложбата „Ван Гог. Оживелите платна“ в московския център по дизайн Artplay предложиха момичетата на високи токчета безплатно да посетят изложението в определени дни, а мъжете, които се казват Сергей да получат 50% отстъпка на билета за вход.

Филип Киркоров

49-годишен, раздведен, с две деца

Доход: $7,6 млн.

Популярност: През пролетта Филип Киркоров започна турне с шоуто „Аз“. В групата му работят 75 души, в постановъчния екип – над 95. Бюджетът на шоуто е 6,5 млн. евро. От март до май Киркоров изнесе над 35 концерта в Русия, Беларус и Прибалтика.

Григорий Лепс

54-годишен, женен, с четири деца

Доход: $9 млн.

Постижения: Заслужилият артист на Русия (2011) е носител на две награди „Шансон на годината“, единадесет „Златен грамофон“, лауреат е на приза World Music Awards 2014 и на седем награди на телевизионния канал RU-TV. През 2016 г. Григорий Лепс получи наградата МУЗ-ТВ за най-добър дует с Ани Лорак.

Нови проекти: През есента на 2015 г. Лепс пусна дебютна серия бижута (до този момент имаше серии слънчеви очила и часовници) GL Juwelry под името „Ангели и демони“ и откри свой собствен продуцентски център. През лятото на 2016 г. в Баку заедно с Емин Агаларов и Сергей Кожевников (създадетелят на наградата „Златен грамофон“ ) организира фестивала „Жега“.

Земфира

39-годишна, неомъжена

Доход: $6 млн.

Гастроли: В началото на април 2016 г. Земфира изнесе два концерта в спортния комплекс „Олимпийски“, с които завърши турнето си „Малкият човек“, което според изчисленията е спечелило от билети над 150 млн. рубли. При изявата си в Нижний Новгород певицата обяви, че това турне ще бъде последното в кариерата й. От 4 февруари до 3 април Земфира изнесе 21 концерта в 16 града в Русия от Калининград до Хабаровск, а също и в Рига, Талин, Вилнюс и Минск. След края на турнето изпълнителката пя в Лондон, а за есента са планирани нейни концерти в Израел, Германия, Лондон и Ню Йорк.

Любопитна подробност: Земфира изнася концерти в залата на комплекс „Олимпийски“ на всеки 8 години – през 2000, 2008 и 2016 г.

Николай Басков

38-годишен, разведен, с един син

Доход: $4,7 млн.

Популярност: Известността за випускника на руската академия „Гнесин“ дойде след излизането през 2000 година на клипа му „В памет на Карузо“. През 2001 г. той се ожени за дъщерята на своя продуцент, депутатът и бизнесмен Борис Шпигел, но след 7 години двамата се разведоха. През 2014 г. Басков спечели статуетка „Златен грамофон“ за песента си „Николай“, записана в дует с певицата Натали.

Дима Билан

34-годишен, неженен

Доход: $4 млн.

Популярност: Дима Билан е всъщност най-известният руски изпълнител, както в родината си, така и в чужбина. Една от основните причини за това е, че певецът два пъти представя страната си на „Евровизия“: през 2006 г. зае второто място, а през 2008 г. стана първият руски победител на конкурса. Той е рекордьор по брой награди на MTV RMA, печелил е призовете МУЗ-ТВ и RU.TV. Многократно е удостояван със „Златен грамофон“. През 2016 г. взе МУЗ-ТВ в категорията „Най-добър албум“ с песента „Не мълчи“.

Егор Крид

22-годишен, неженен

Доход: $3,6 млн.

Популярност: Егор Крид е роден в семейството на бизнесмена Николай Булаткин, собственик на най-голямата руска фабрика за преработка на ядки. След завършването на училище Крид започва да следва в музикалната академия „Гнесин“ по специалността продуцент, но междувременно става толкова популярен, че не успява да завърши. През април 2015 г. Крид пусна албума си „Ерген“, с който спечели наградата за най-добра песен на тв канала RU TV.

Тимати

32-годишен, неженен

Доход: $3,2 млн.

Популярност: През 2006 г. излезе дебютният албум на Тимати Black Star. Същата година Тимур Юнусов, както по света е известен изпълнителят, отри продуцентксия си център Black Star inc. Той е съсобственик на нощни клубове, пусна и собствена линия облекла Black star by TIMATI. През 2008 г. заедно с компанията Sprandi певецът пусна първата си серия спортни дрехи TS Timati for Sprandi, чиято премиера бе по време на Russian Fashion Week в Москва. През 2016 г. беше пуснат съвместният клип на Тимати и Егор Крид „Къде си ти, къде съм аз“. В момента Тимати е на турнето „Олимп“, с което промотира едноименния си албум.

Валерий Меладзе

51-годишен, разведен, с пет деца

Доход: $3,1 млн.

Популярност: Освен признанията за музикалния му талант, Меладзе е и бизнесмен – заедно с рокмузикантите Андрей Макаревич и Стас Намин той е собственик на част от московското „Ритъм Блус Кафе“.

Хоби: Събира хладни оръжия, като в колекцията му има и няколко броя огнестрелни. През февруари 2013 г. заедно с Григорий Лепс и Стас Михайлович критикува журналистите по време на разширеното заседание на Комитета на Държавната Дума за информационната политика в рамките на дебата за защита на личните права в медийната сфера.

Полина Гагарина

29-годишна, омъжена, с един син

Доход: $3 млн.

Популярност: Гагарина е победителка в състезанието „Фабрика за звезди“. През 2015 г. Тя представяше Русия на „Евровизия“ и спечели второто място. Печелила е наградите МУЗ-ТВ, RU.TV и „Златен грамофон“.