Френски съд взе решение изпълнителната директорка на Международния валутен фонд (МВФ) да бъде съдена заради аферата „Тапи“, в рамките на която френската държава изплати огромна сума като компенсации на бизнесмена Бернар Тапи.

Върховният апелационен съд на Франция отхвърли обжалването на Лагард върху решението тя да бъде дадена на съд заради действията ѝ по време на събитията, в рамките на които Тапи получи от властите 404 млн. евро от парите на данъкоплатците през 2008 г. Сега тя ще бъде съдена за небрежност по времето, когато бе министър на финансите при президента Никола Саркози.

От МВФ веднага изразиха категоричната си подкрепа за своя директор, която наскоро започна своя втори 5-годишен мандат начело на финансовата институция.

„Изпълнителният борд беше информиран за скорошните развития, свързани с въпроса, и продължава да изразява увереността си в способността на изпълнителния директор да изпълнява задълженията си“, заяви говорителят Гери Райс.

Официалното разследване срещу изпълнителния директор на МВФ започна през 2014 г. по обвинения в проявена небрежност в рамките на мащабен скандал, в който бизнесменът Тапи обвини друга банка в измама при продажбата на компанията „Адидас“ през 90-те. Ако бъде осъдена, Лагард може да получи ефективна присъда от една година затвор, както и глоба в размер на 15 000 евро. Тя отрича обвиненията срещу нея, посочвайки, че е действала по нарежданията на тогавашния президент Никола Саркози. През 2008 г. тя разпорежда да бъде проведен арбитраж в спора между Тапи и банката „Credit Lyonnais“, част от която е собственост на държавата. В резултат на арбитража Тапи получава 404 млн. евро, изплатена му от държавна институция, пише БГНЕС.

"Ще поставим въпроса пред Върховния юридически съд и съм сигурен, че той ще отмени това решение и ще освободи от отговорност г-жа Лагард", заяви адвокатът на шефката на МВФ Патрик Мезонньоф, в писмо до Ройтерс.