"В спорта не може и не трябва да има място за допинг.”

Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание с членовете на правителството. Повод за коментара му стана огромният допинг скандал с Русия.

"Спортът трябва да остане чист, а здравето на спортистите добре защитено. За това е необходимо много тясно сътрудничество с дисциплинарната комисия на Международния олимпийски комитет (МОК), Световната антидопингова агенция (WADA), както и международните федерации в олимпийските и неолимпийските видове спорт".

Това каза още Путин.

Междувремено МОК продължава да проверява стари допинг проби на спортисти, участвали в олимпийските игри в Пекин през 2008-а и Лондон 2012-а. На официалната страница на МОК бе публикувано съобщение, от което става ясно, че пробите на нови 45 атлети са били положителни. 30 са на спортисти, участвали в Пекин, а 15 - в Лондон.

30-те атлети с положителни проби от Пекин, са от осем държави, състезавали се в четири спорта, докато тези от Лондон са представителите на девет различни страни, в два спорта. В този списък попадат 23 медалисти от летните игри в Пекин. 

По този начин бройката на положителни проби след повторната проверка нарастна до 98.

На всички атлети, които са хванати със забранени вещества и са покрили норматив за Рио 2016, ще им бъде наложена забрана за участие на игрите, които започват на 5 август.

"Новият повторен анализ още един път показва ангажимента на МОК в борбата срещу допинга".

Това каза президентът на централата Томас Бах.