Недалеч от великолепните квартали Ипанема и Копакабана тесни пътеки водят към мрачните бордеи, където бедността, наркобандите и младежи с оръжие управляват живота на стотици хиляди жители.

Надупчени от куршуми тела лежат локви от кръв, а размахващи оръжие тинейджъри по джапанки обикалят лабиринтите от пътеки и работят като охранители, съгледвачи и разпространители за наркобароните. Те действат само на няколко километра от местата, където стотици хиляди хора, туристи и спортисти ще се съберат за олимпиадата от 5 до 21 август.

"В тези квартали можете да видите как изглежда реалният живот. Това е нашата действителност", каза наркотрафикант, който говори пред Асошиейтед прес при условия, че неговите идентичности  местонахождение няма да бъдат разкривани.

Като държи в ръка автомат "Калашников", маскираният наркобос заяви, че дилърите печелят сърцата и умовете на местните хора, като плащат за храна и лекарства и така осигуряват спасението на мнозина, живеещи в потресаваща бедност.

Покъртителни сцени на смърт и безнаказаност се наблюдават всеки ден в стотиците бордеи на Рио, известни като фавели.

На покрива на станция на лифта половин дузина полицаи с оръжие се крият зад ниски бетонни стени и водят престрелка със заподозрени наркотрафиканти посред бял ден в разпръсната група от бордеи, известна като Комплесу ду Алемао (Комплексът на германеца - б.р.). Когато стрелбата спря, наизлязоха ученици, докато полицаите подвикваха на шофьорите.

На друго място мъж бе измъкнат от дома му и застрелян, а окървавеното му тяло бе оставено пред вратата. Тийнейджър бе разстрелян с вързани ръце на улица, разделяща териториите на две съперничещи банди. Жена, която бе кандидат за общински съветник, бе убита в бар близо до дома й.

Някои жители правят каквото могат, че има и друг път. Пастор Нилтон - проповедник, който е бил някога наркотрафикант, проповядва в управляваните от банди фавели.

Нилтон се опитва да убеди тийнейджърите да се откажат да живеят като бандити. Младите слагат понякога оръжието, но обикновено само докато получат неговата благословия.

----

* Репортажът на Асошиейтед прес е публикуван във в. "Вашингтон пост", откъдето го препечатваме.