Целият руски олимпийски отбор - т.е. състезателите във всички дисциплини - ще бъде изгонен от игрите в Рио де Жанейро следващия месец, съобщава британският в. "Дейли Мейл", позовавайки се на собствени източници.

ПУТИН: В СПОРТА НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДОПИНГ

Според тях Международният олимпийски комитет ще накаже всички 387 руски атлети за скандала с поддържаната от държавата допинг програма на Русия. Днес изпълнителната комисия на МОК ще заседава с телеконферентна връзка. Решението се очаква малко по-късно.

ДОКЛАД УЛИЧИ РУСИЯ В ДЪРЖАВНА ДОПИНГОВА ПРОГРАМА

Първо дойде забраната за руските лекоатлети, хванати с допинг, но тогава още никой не очакваше, че подобна съдба може да засегне всички. На 18-и юли независима комисия на Световната антидопингова централа (WADA) откри доказателства, че руското Министерство на спорта и Центърът за спортна подготовка (ЦСП) са подпомагали допинговите програми в руския спорт. Оказа се и че руски лаборатории са фалшифицирали и прикривали положителни тестове на атлетите.

Това даде повод на МОК да започне проверки на допинг проби и на стари олимпиади - от Пекин 2008 и Лондон 2012, на които бяха открити още 45 атлети с допинг. В крайна сметка общо 98 професионални спортисти се оказаха с допинг.

В четвъртък Арбитражният съд отхвърли жалбата на Руския олимпийски комитет и остави в сила забрана за лекоатлетите. В момента се решава дали наказанието няма да е много по-голямо.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ