"Аз присъствах на това нещо, видях какво е в Истанбул. И сега, когато почва да действа съдебният процес срещу тези хора, кого да подкрепя? Реално избраното правителство и президент на република Турция от народа или тези, които тръгнаха да убиват собствения си народ?"

Това заяви създателят на НПСД Касим Дал в ефира на бТВ. Той разказа за вечерта на преврата, когато е присъствал в Истанбул, и коментира мерките срещу, по негови думи, хората на Фетхуллах Гюлен. Властите в Турция обявиха именно ислямския духовник, живеещ в САЩ, за лицето зад опита за преврат на 15 юни.

"Бях там. Бях сред хората, които тръгнаха към аерогарата. Просто исках да бъда свидетел на това, което става, бях любопитен. Бях свидетел на това, което стана след неговия (на Ердоган, бел.ред.) призив по "Тюрк СиЕнЕн". Хората, без значение какви са, коя партия излизат да подкрепят... просто улиците на Истанбул бяха пълни. Беше нещо наистина и страшно, и велико, защото хората спряха и танковете, и войската", разказа той още от нощта на преврата.

Според него изборните успехи на Ердоган показват какъв управляващ е.

"Ние се познаваме от 1994 г, когато беше кмет на Истанбул, винаги сме се уважавали. Той е за първи път избран президент на република Турция, от първи тур, с 52%. От неговото управление за тези 12 години резултатите са ясни", каза Дал.

Той избегна въпроса за чистките в Турция в момента, при които бяха уволнени над 20 000 учители, хиляди преподаватели, съдии, прокурори, държавни служители в образованието, финансите и други сфери. Вместо това каза:

"Всички опозиционни партии упрекваха досега управляващите, че не вземаха мерки срещу движението на Фетхуллах Гюлен. И затова всички интелектуалци, с малки изключения, всички хора са загрижени за това, което стана в Турция. И сега тези хора, които са участвали - много от тях се и пускат."

Според него извънредното положение е нормално, защото подобно нещо се е случило и във Франция след атаките в Париж - аргумент, даден първо от говорителя на Ердоган. 

"Трябва да се действа бързо, за да няма други опити", отбеляза Дал.

Но се обяви против идеята за връщане на смъртното наказание - отнемането на човешки живот било против неговата религия. 

"Аз съм против. Аз съм бил по тези затвори".

И призна, че може би има преориентация на Турция на изток, обяснявайки така извинението на Ердоган към Путин за сваления руски самолет, като даде пример за негативното отношение на ЕС с Брекзит във Великобритания:

"Кампанията, която се водеше там, че Турция поне до 3000 г. да забрави, че ще бъде приета в ЕС."

Накрая обобщи ролите на Ердоган и Фехтуллах Гюлен:

"Имаме един избран от народа президент. Имаме един, който се опитва чрез тайни общества да вземе властта и да управлява. Това се прави от години, от 70-те години - навлизането в определени структури на държавата."