"Ние и в момента имаме едни 90 души, които са официални представители на турската държава и които ръководят ислямското вероизповедание у нас. В мюфтийството има 90 пратеници на Република Турция, на заплата в Репулика Турция - те са с дипломатически статут."

Товя обясни бившият шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров тази сутрин в Нова тв на въпрос има ли преки заплахи за страната ни от случващото се в съседната държава. Той отбеляза, че в югоизточната ни съседка светската държава отстъпва пред исляма и даде за пример изказването на вицепремиера Арънч, че жените не трябва да се смеят на обществено място.

Журналистът Иван Бакалов също го подкрепи, че светската държава отстъпва пред исляма не само в Турция, но дори и в Германия. Той даде за пример, че в момента в школата се правят срещи, където родителите биват предупреждавани да не правят въобще сандвичи със свинско, а момиченцата да не се обличат с къси поли.

Държавата отстъпва на някакви средновековни религиозни правила. Това е недопсутимо. Държавата не трябва да отстъпва нито на сантиметър, каза журналистът.

ПАК В ГЕРМАНИЯ. ВЗРИВ ПРЕД РЕСТОРАНТ, ЕДИН УБИТ И 12 РАНЕНИ

По повод двата последни терористични акта в Германия - самовзривилият се снощи сирийски бежанец и стрелецът, който уби 9 души в мол в Мюнхен, Гяуров каза:

акар един такъв акт да носи всички белези на терористичен акт, това какъв е той, се определя от мотивацията на извършителя. Това, което се случи миналата седмица в Мюнхен, е трудно да бъде определено като акт на исляма или на Ислямска държава", смята той.

Според Бакалов обаче става въпрос за млади хора с промити мозъци и те не могат да бъдат задължително свързани с някаква организираност. Той даде пример с нападател, който атакува с брадва хора в германски влак и рани 4-ма, крещейки "Аллах акбар".

Става въпрос за радикален ислям – той невинаги е организиран. Това са просто с промити мозъци деца – ислямисти, които извършват атентати. Това са тип атентати "самотен вълк" – в Израел се случват всеки ден, заяви той.

Според Гяуров обаче, макар да има видими признаци, че Германия крие части от истината, той нарече това "специфично водене на политика" и каза, че не трябва да има недоверие в институциите - там или навсякъде. Защото именно това целят радикалите.

Бдителността и психозата са две различни неща, обяви той.

Това  е друга цивилизация, която ще се сблъска с нашата неминуемо, каза още бившият шеф на НРС.