"Незабавна оставка на министър Москов", "Пациентите не са престъпници". Тези плакати издигнаха хората, които се събраха на скромен протест пред здравното министерство. Искането беше за оставка на здравния министър Петър Москов.

Поводът е въвеждането на нова система при постъпване в болница, в която пациентите трябва да се регистрират чрез пръстов отпечатък. Системата вече действа в пет болници, от тази седмица ще бъде въведена в още 20, а от 1 октомври тръгва навсякъде. Противниците на системата смятат, че тя не гарантира запазването на личните данни, има възможност за кражба на самоличност и дори застрашава националната сигурност, защото ще работи и в притежаваните от "Аджъбадем" "Токуда" и "Сити клиник".

Оставката на Москов се иска и заради скандала с ваксините, проблемите във Фонда за лечение на деца, дискриминирането на децата с увреждания и т.н.

Днес заместник-здравният министър Ваньо Шарков каза пред БНТ, че никакви основания за притеснения няма, защото системата не снема отпечатъци, не сканира и не изпраща данни никъде, а само създава уникален идентификационен номер. Чрез него човек може да разбере къде е лекуван и какви пари за давани за него от здравната каса. Според Шарков чрез новата система ефективен контрол вече може да се извършва не само от здравната каса, но и от пациентите.