Никой не знае докъде е позволено да се стигне. На руските медии постоянно им се налага да се борят с въпроса къде минава границата между разрешеното и табуто. Стоп сигналът често идва внезапно и пределно ясно за адресата. Не толкова отдавна това се наложи да изпита върху себе си един от най-значителните и цитирани сайтове в руския интернет - РБК.

След редица публикации данъчната полиция извърши обиски в офиса на инвеститора на РБК, а над самия портал надвисна обвинението в мошеничество. Редакционното ръководство, чийто състав бе тричленен, бе принудено да се тръгне.

Това, че юридическите средства се използват не по предназначение, а за оказване на натиск върху неудобните медии, стана традиция в Русия още през 90-те години на ХХ век. Но случаят с РБК е особено болезнен да руския медиен пейзаж, който е заплашен от намаляване на разнообразието и който все по-силно е контролиран от държавата. В момента телевизията, от която според допитванията информация черпят 85 на сто от населението, се оказа здраво в ръцете на държавата и без никакви изключение следва модела на специфичния руски патриотизъм. Конкуренцията между държавните, полудържавните и независимите медии съществува само в печатната и интернет зони.

Макар РБК да е икономически и финансов портал, редакцията засяга и обществено значими теми. Голям интерес предизвика появилата се през 2015 г. публикация за проекта за изследователски и технологичен парк, който трябва да стане нещо като "руска Силициева долина" при МГУ (Московския държавен университет - б.р.). На няколко места в материала бе споменато името на директора на компанията Екатерина Тихонова. Общоизвестно е, че ставаше дума за малката дъщеря на президента Путин, за която публично се стараят да пазят пълно мълчание. След няколко месеца последваха нови разкрития, включително за финансирането на военната операция в Сирия, финансовите потоци на Руската православна църква и близкия приятел на Путин - виолончелиста Сергей Ролдугин, който в така наречените Досиета "Панама" фигурира като собственик на редица офшорки. И ето, пристигна сметката за всичко това.

----

Авторът е основател на германския интернет портал dekoder.org, който превежда и публикува статии от руски медии. Препечатваме статията му от в. "Ди Цайт".