Поне 19 души са убити и 26 са ранени при нападение с нож в Япония, съобщи Си Ен Ен. Масовото клане става в дом за хора с увреждания на запад от столицата Токио.

В 2 часа през нощта 26-годишният Сатоши Уематсу чупи прозорец и влиза в дома "Тсукуи Ямаюриен" в Самигахара, в който е работил до февруари. Час по-късно е намушкал с нож десетки от обитателите му. После Сатоши се предава в полицията.

"Искам да се отърва от хора с увреждания на този свят", казал той на силите на реда.

Полицаи, 40 пожарни и линейки с лекарски екипи са пристигнали веднага на местопроизшествието, сигнализирани от един от работниците в дома. Първите операции на ранените започват на място, за да не се губи време и да не се местят хора в тежко състояние. Според полицията 11 души са с особено тежки наранявания. 

На пресконференция главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга потвърждава, че нападението няма връзка с "Ислямска държава".

В дома живеят 149 души, на възраст между 19 и 75 г., само една трета от тях са пенсионери. Общо 222-ма души работят там, но само 9 са се намирали в заведението по време на нападението.

Това е най-смъртоносното масово убийство в Япония от Втората Световна война насам.