Русия отхвърли обвиненията на България, че нейни самолети са нарушавали въздушното пространство на страната ни, предаде РИА Новости.

Обвиненията бяха отправени вчера от военния ни министър Николай Ненчев.

НЕНЧЕВ: РУСКИ САМОЛЕТИ НИ ПРОВОКИРАТ И ТОВА НИ СТРУВА ПАРИ

"Самолетите от руските Военно-космически сили (ВКС) наистина редовно извършват планирани полети над акваторията на Черно море. При това маршрутите на полетите им са съобразени с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води. Всички полети, включително тези през юни, са извършени с включени предаватели“, заяви говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков.

Той допълни, че в отбранителното ведомство с "нескрито учудване” разбрали от думите на Ненчев за някакво увеличение на нарушенията през миналия месец на българската зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО. Учудване будели и твърденията, че руските самолети летели с изключени транспондери.

"Преди всичко бихме желали да получим пояснения, и не само ние, от господин министъра на отбраната, колко далеч от въздушните граници на България се простират границите на въображаемата от него зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО”, каза още Конашенков.