Турция трябва да бъде изгонена от НАТО, смята експертът Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Той коментира в ефира на бТВ ситуацията в югоизточната ни съседка в момента.

Според него е безмислено да се говори за нарушение на баланса на силите във връзка със Северноатлантическия договор.

"Това са глупости, баланса с кой? С диктаторите в Близкия изток, в Русия?", каза Алексиев.

Той заяви, че Западният свят трябва да реагира срещу промените в Турция.

Турция е една ислямистка, фашистка диктатура в момента, и върви все по-лошо там. Ако ние, западният свят, продължаваме да толерираме това, ние дефакто помагаме на Е,доган в това, което прави.

Според Алексиев обаче турският президент не може да бъде сменен, защото е концентрирал цялата сила в момента, след като я е отнел от военните. Военната сила на Турция е намалена значително, допълни експертът, и сега единствената възможност са религиозните студенти:

"В момента са над 1 млн, защото много младежи решиха, че най-добре се прави кариера, ако станеш ислямист."

Алексиев не смята, че Гюлен стои зад преврата, защото е помагал на Ердоган преди 3 години в арестуването и затварянето без резонно обвинение на над 400 генерали. Но заяви, че опонентът №1 на турския президент също е радикален ислямист.

Той коментира и ситуацията с бежанеца, самоубил се и ранил 12 в Ансбах, Германия, като критикува остро Меркел за отварянето на границите:

"Не мога да си представя, че един отговорен немски политик може да направи това. Тя не говореше от името на Германия, тя говореше от името на Европа, без никой да й е дал позволение за това. Не може да се диктува на Източна Европа колко бежански квоти ще получи, не може Меркел да решава това."

Според него системата за поемане на потока не работи.

"Поискал е убежище в Австрия, отишъл е в Германия и отново е поискал, тези служби не си ли говорят? На един бежанец му е фактически разрешено да ходи където си иска", каза Алексиев.