Един от основните приоритети на бъдещата председателка на Комисията за финансов надзор ще е стимулирането на капиталовите пазари. Това ще става чрез разнообразяване на финансовите инструменти, улесняване на достъра на малкия и среден бизнес до ресурси на капиталовия пазар и др.

Това обяви самата Карина Караиванова - единствената номинация за наследник на Стоян Мавродиев, пред депутатите от комисията по бюджет и финанси. Те изслушаха концепцията на зам.-министърката на финансите, предложена от ГЕРБ за нов шеф на КФН, а гласуването се очаква да е утре в пленарната зала. Процедурата по номинацията е оспорена от БСП пред Конституционния съд, но жалбата не спира обсъждането и гласуването в парламента. 

"Ще поставим акцент на превенцията срещу недопустимите бизнес практики, борбата с пазарните манипулации и развитието на капиталовите пазари", каза в изложението си от 10 точки за бъдещо развитие на институцията Караиванова.

Кандидатката е магистър по финанси и работи в ресорното министерство от 2003 г. По-голямата част от кариерата й минава в дирекция „Национален фонд”, която отговаря за еврофондовете преди и след присъединяването на България към ЕС.

На въпрос на депутатите за наследството, което получава в КФН, Караиванова отговори:

"Нормално е да се направи одит на дейността на КФН през изминалия мандат и това ще стане."

Тя заяви още, че би се притеснявала повече, ако процедурите по тестовете на пенсионните и на застрахователните дружества беше започнала преди евентуалното й встъпване в длъжност, или е приключила преди това, без тя да знае какво е правено. По думите й въпреки ограничената информация, Министерството на финансите и досега е имало отношение по темата.

Причината за тези думи е, че въпросните тестове предстоят, а управляващите се разбързаха с избора на нов шеф на КФН след писмо от Брюксел за притеснение как ще протекат именно тези процедури.