Понижаване в ранг за 3 години - това е санкцията, която днес ВСС наложи на бившата вече председателка на Софиския градски съд Владимира Янева. След като по отколешното предложение да бъда санкционирана - внесено от Лозан Панов и бившия министър Христо Иванов, имаше разнобой в дисциплинарната комисия, се получи парадкс - Галя Георгиева от обичайното мнозинство в съвета, гласува зъедно с "бунтарите" Соня Найденова, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева - Янева да бъде дисциплинарно уволнена.

4-те им гласа обаче не стигнаха срещу 7 за съвсем лекото наказание. В момента Янева е с ранг съдия във ВКС и ВАС, така че ще й се отрази само на заплатата.

Сред мотивите за понижаването, които изчете председателят на ВАС Георги Колев, бяха, че "магистратът на отговорна длъжност се грижи за организацията на работата по начин, по който да бъдат постигнати най-добри резултати", "следи изписването навреме на актовете на свои колеги" и др. дисциплинарни нарушения.

Самата Янева не се яви днес, макар че имаше право. Пратената от ВСС покана се е върнала с подпис от адвоката й Антон Станков, че няма да присъстват.

СЪДЕБНИЯТ ДРИЙМ ТИМ НА БЯЛ КОН: БОГДАНА ЖЕЛЯВСКА Е ЧИСТА

Отсъстваха Калин Калпакчиев и Светла Петкова, а пък Лозан Панов излезе по време на дискусита и гласуването, защото е сред вносителите на предложението за дисциплнарка.

Тя всъщност е за безобразията, установени от ВСС при проверката му на дейността на градския съд през 2015 г. - лошо отношение към някои магистрати, огромни съмнения при разпеделение на делата, неясни критерии за натовареност и дори манипулиране от страна на зам.-председатели на собствената им натовареност, за да изглежда, че са работили, плюс мн. др.

Самата Янева подаде оставка като председател на съда (точно както и две от знаковите й заместнички – Богдана Желявска и Петя Крънчева, б.р.), но за разлика от тях в момента не правораздава.

Тя беше отстранена заради делото „Червеи“, покоето дори полчи на първа нстанция 1 г. условно.

Фактически и до днешна дата тя е действащ магистрат от СГС - съда, сочен от мнозина за "най-важния  в държавата".

Съдийката имаше основна роля и в записите, извстни като "Яневагейт" или "Двете каки", където се изповядва пред Румяна Ченалова. За тях Етичната комисия на ВСС също образува проверка, но я приключи със становище, че никой не е виновен и няма данни за изнесеното вътре - зависимости между властите, търговия с влияние, "опраскване" на неудобни магистрати и т.н.

ВСС ПРИКЮЧИ ПРОВЕРКАТА: НЯМА ВИНОВНИ ПО "ЯНЕВАГЕЙТ"