Първото "препятствие" в приемането на Закона за съдебната власт бе преодоляно от мнозинството в парламента - т.нар. "кариерни бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Идеята бе на Емил Димитров (ПФ), подкрепена от ДПС и БСП и неподкрепена от правосъдното министерство, ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ.

Целта на предложението бе членовете на ВСС след изтичане на мандата им, да се връщат в съдебната система на по-висока длъжност. "За" гласуваха 30 депутати, 44 бяха против, въздържаха се 52-ма.

Дебатите обаче бяха забележителни, както бе и в правната комисия преди седмица.

Ревизоро обясни, че ако не се приеме по-високата длъжност, това може да се смята за санкция за участието във ВСС.

"Наказваме магистратите, ако след 5-годишен мандат те се върнат на същата позиция", заяви още Димитров. 

Последва защита на предложението от Четин Казак (ДПС):

"Упорството срещу това предложение е ярко доказателство за дребните душици, обладани от колегиалната завист и ревност. Те прокарват текстове, чрез които се опитват да уязвят и санкционират онези ярки представлите на съдебната власт, които биха били избрани от гилдията".

Мартин Димитров от Реформаторския блок защити обратната теза.

Това е антиреформа, ако предложението бъде прието. Бих се опитал леко шеговито да коментирам: ако магистрати от ВКС и ВАС отидат във ВСС, как ще ги повишим - ще стават президенти ли?

Той изрази и притеснение, че депутатите от ГЕРБ не се изказват по същество. 

Казак отвърна:

"Посоката, в която се опитвате да тласкате този закон, е посоката на антиреформата. Вие рискувате да хвърлите съдебната система в хаос. Ако така защитавате тези, които не са подчинени на здравия разум, да угодите на малодушието и дребните душици."

По темата се поизнесе и юриста от Гражданския съвет на РБ Петър Славов. По думите му предложението на Ревизоро е опасно. И попита кой всъщност го е писал, защото неговото и това на Чавдар Георгиев от БСП са аналогични. 

Разтеглените дебати по темата поизнервиха депутатите от ГЕРБ, начело с председателя им Цветан Цветанов, който бе в ролята на диригент на гласуванията, докато председателят на правната комисия Данаил Кирилов чете доклада. Самият той заяви, че ГЕРБ няма да подкрепят кариерните бонуси, каквато бе позицията им и при гласуването в комисията. 

Последва и гласуването, а депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров се скара и от трибуната, че "съдебна реформа се прави не само с говорене". 

Депутатите отложиха гласуването на текстовете, засягащи стажа и заплащането на членовете на Инспектората към ВСС. Очаква се дебатите по закона да продължат до късно вечерта днес и да продължат и утре. Следващият спорен момент, който предстои, е т.нар. съдебно самоуправление и даването на повече правомощия на общите събрания на съдилищата.