Броени дни преди откриването на лятната олимпиада положението в Олимпийското градче в Рио де Жанейро е катастрофално, бият тревога задгранични медии. Много от чуждите спортни делегации са недоволни от условията, съобщават и бразилски журналисти.

ЗАЩО ЩЕ СЕ ПРОВАЛИ ОЛИМПИАДАТА В РИО

Водозахранването на функционирало, тоалетните били запушени, нямало лампи.

Австралийският вестник "Сидни морнинг хералд" описва хотелските стаи като “невъзможни за обитаване”. Изданието дори поставя под въпрос настаняването там на спортисти. Други австралийски медии пък съобщават, че след като се е запознал с обстановката, техният тим се е преместил в хотел.

“След като видяхме всичко това, ние не можем да допуснем нашите спортисти да нощуват там”, циитран е говорител на австралийския екип.

РИО ДЕ ЖАНЕЙРО - БОРДЕИ, БАНДИ, НАРКОТИЦИ И УБИЙСТВА

Самият бразилски организационен комитет признава за проблеми, но обещава бързото им решаване:

“Ще се работи по 24 часа в денонощието, докато проблемите не бъдат отстранени.”

Според местните медии вече са ангажирани допълнителни 500 души за работа в Олимпийското градче.

В публикация във в. "Фоля де Сао Паулу" се твърди, че организационните комитети от САЩ, Италия и Холандия са платили от собствени бюджети, за да се създадат нормални условия за живот на техните хора.

Олимпийското градче е построено на площ от 200 декара. Издигнати са 31 многоетажни хотела с 3604 апартамента. То се намира в елитния квартал Бара ду Тижука на Рио, на 1,5 километра от Олимпийския парк, където пък са спортните площадки и съоръжения. Предвидено е там да бъдат настанени над 10 000 спортисти, отделно треньори, придружителни екипи и медицински персонал. Във върхови моменти обитателите ще достигнат 18 000 души.

Проблеми имаше и преди две години, когато Бразилия бе домакин на световното първенство по футбол. 

Трима души загинаха при срутване на скеле на строящия се стадион в Сао Паулу, където бе открит шампионатът. По време на самото първенство пък двама души бяха премазани от естакада в град Белу Оризонте, построена за по-бърз достъп до местния стадион.