Владимир Путин може да се опитва да повлияе на предстоящите президентски избори в САЩ в полза на Доналд Тръмп и в ущърб на Хилъри Клинтън, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Подозренията са във връзка с разкритията на "Уикилийкс". Сайтът публикува миналата седмица над 19 000 имейла - съобщения по електронната поща, на Демократическата партия. От тях става ясно, че Националният комитет на демократите имал фаворити през цялата кампания и дори е плащал на тролове, които да влияят на интернет форуми в полза на Хилъри срещу главния й съперник в партията Бърни Сандърс. В момента партията провежда своя конгрес, който се очаква да завърши с номинирането на г-жа Клинтън  за кандидат-президент.

ХИЛЪРИ КЛИНТЪН ПЛАНИРАЛА ДА САБОТИРА СЪПЕРНИКА СИ САНДЪРС 

Заради изтичането на писмата оставка подаде председателката на Демократическата партия Деби Уосърман Шулц.

А в партията настъпи разкол. Известно е, че много млади симпатизанти на демократитете предпочитат Бърни Сандърс. Те дори организираха протести срещу Хилъри.

Пръв за руска следа в скандала заговори Роби Мук, шефът на кампанията на Хилъри. Той изтъкна, че Путин неведнъж е изразявал открито симпатиите си към Доналд Тръмп. Руският президент неведнъж е подозирал Хилъри, че се меси в делата на страната му по време на мандата си като държавен секретар на САЩ през 2009-2013 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА ДЕМОКРАТИТЕ В САЩ ПОДАВА ОСТАВКА

Анализатори заявиха пред в. "Ню Йорк таймс", че хакването на електронните пощи е дело на две руски разузнавателни агенции. Тези служби стоят  зад предишни кибероперации на Русия срещу Белия дом, Държавния департамент и Съвета на началник-щабовете на американската армия.

Метаданни от публикуваните имейли показвали, че информацията е минала през руски компютри. Макар хакер да пое отговорността за предаването на съобщенията на "Уикилийкс", руските спецслужби остават основният заподозрян. Не е ясно дали Путин е наредил да се отмъкне тази информация, или негови подчинени се опитват да го впечатлят, допълва "Ню Йорк таймс".

За Владимир Путин вече няма нищо невъзможно, коментира "Уолстрийт джърнъл". Той вече се опитва да влияе на изборите в Европа. Изданието припомня финансирането на крайно десния френски Национален фронт от руска банка и подкрепата на Москва за излизането на Великобритания от ЕС.

Същевременно Хилъри извънредно много е улеснила Путин, като сама се е вкарала в капан, продължава изданието. Неотдавна шефът на ФБР Джеймс Коми заяви, че нейният личен сървър на електронната поща вероятно е бил хакнат от "враждебни лица". Доказателства обаче така и не бяха представени.

А новите разкрития отново са във вреда на Клинтън. Защото тя бе разследвана по обвинения, че нарушила законите и в качеството си на държавен секретар използвала за служебна кореспонденция личен имейл. Това е строго забранено от американските закони. В началото на месеца обаче г-жа Клинтън бе оневинена по този случай.

Възможно е също така изтичането на имейлите на демократите да е само "първи залп". Според висши американски представители в полза на руската следа говори и фактът, че писмата са предадени на "Уикилийкс" - сайт, който е враждебен към САЩ.