Партията на Лютви Местан ДОСТ разпространи днес своя позиция по повод протестираните от Върховната касационна прокуратура обстоятелства около регистрацията им.

Както Клуб Z писа, делото на новото политическо движение вчера мина през Върховния касационен съд.

ДО 5 ДНИ ВЪРХОВНИТЕ СЪДИИ КАЗВАТ ЗА ДОСТ

Малко изненадващо се оказа, че прокуратурата не споделя мотивите на СГС - първата инстанция, с които тя отхвърли регистрацията, но пък прави забележки за подписите събрани на учредителната конференция на движението.

От пресцентъра на партията казват, че проверили по-прецизно и става въпрос за общо 19 сбъркани декларации от въпросната конференция в НДК на 10 април т.г.: 13 с коригирани ЕГН (от самите учредители, попълнили декларациите), 4 броя, за които прокуратурата се съмнява, че са със сходен почерк и подпис и по една без ЕГН, и една на лице под 18 години.

"На Учредителната конференция на ПП ДОСТ присъстваха общо 1084 учредители. Ако, без да коментираме основателността на претенциите на Прокуратурата, тези 19 учредители с оспорени декларации бъдат извадени, каквото съгласие декларирахме в хода на откритото заседание на ВКС, получаваме 1084 – 19 = 1065 безспорни учредители с коректно попълнени декларации при изискуем минимум по Закона за политическите партии 500 учредители.

Т.е. Учредителната конференция на ПП ДОСТ е проведена от 1065 учредители при законово изискване от 500, което означава, че участниците, дори без оспорените от Прокуратурата, са с 565 повече, което е над два пъти и това по никакъв начин не поставя под съмнение законосъобразността на проведената Учредителна конференция“, пишат от партията.

Нататък коментират всички претенции на прокуратурата. и я уличават в ползване на остарели законови текстове.

"Така двете представителки на ВКП настояваха, че учредителите трябва да декларират българското си гражданство, а по закон вече се декларира наличието на избирателни права", обявяват хората на Местан.

ВКС ще се произнесе до края на седмицата.