Ако харесвате много високи мъже, ще трябва да отидете в Холандия. Ако предпочитате високи жени - вашето място е Латвия. Средната височина на мъжете в Холандия е 183 см, а на латвийките - 170 см. Това са последните актуализирани данни от сравнително изследване, публикувани в сп. eLife. То обхваща 200 държави и се прави от 1914 г. Сегашното проучване предлага и анализ на базата на 100-годишни наблюдения, в него през годините са включени 18,6 млн. души. (Първото изследване е измервало хората, родени през 1896 г.) 

Най-много "са пораснали" за век мъжете в Иран - с 16 см, и жените в Южна Корея - с 20 см. Във Великобритания ръстът и на двата пола се е увеличил с около 11 см. Средно високият мъж в Обединеното кралство сега е 178-сантиметров, а британката е със средна височина 164 см.

Американците са спрели да растат устремно през 60-те и 70-те години на миналия век. За 100 години те са увеличили височината си само със - съответно- 6 и 5 сантиметра.  И падат в класацията. В началото на миналия век, през 1914 г. те заемат третото място при мъжете и четвъртото при жените. Сега са едва на 37-а и 42-а позиция.

Гватемалките - най-ниските жени в света, празнуват осми март.

Първенците по височина са европейските държави

Най-ниските мъже са в Източен Тимур - 160 см ръст. Жените с най-скромен ръст са в Гватемала. На тази позиция те са още от 1914 г. и за век ситуацията не се е променила. Средната височина на 18-годишна жена в Гватемала е 140 см през 1914 г. Днес е малко по-голяма. Но малко - с 10 сантиметра повече.  

Най-много са пораснали хората в Източна Азия. Населението на Япония, Китай и Южна Корея е доста по-високо в сравнение със сънародниците си отпреди 100 години.

"Най-слаб е растежът в Южна Азия - Пакистан, Индия и Бангладеш, както и в Субсахарска Африка. Тук увеличението е само с между 1 и 7 сантиметра", отчита един от авторите на изследването Джеймс Бентъм от Импириъл колидж в Лондон.

В едни от най-бедните райони на света - в държавите от Субсахара, които са подложени на унищожителен глад, природни бедствия и тежки военни конфликти - има даже регресивен процес, височината на хората намалява от 70-те години насам. В държави като Уганда и Сиера Леоне има спад в сантиметрите на мъжете.

Иранските мъже са пораснали най-много за 100 години.

Какво определя ръста

Някои от различията във височината може да се обяснят с генетиката, но според авторите на проучването нашето ДНК не е доминантният фактор. 

Пред Би Би Си, един от участниците в изследването, Масжид Езати, също от Импириъл колидж, обяснява:

"Само около една трета от обяснението може да са гените, но те не обясняват промените през времето. Гените не се променят така бързо и не са толкова различни в различните части на света. Така че промените са основно резултат на средата".

Доброто качество на здравеопазване, канализация, питейна вода, храненето са сред водещите фактори, казва ученият. Много важно е здравето на майката и храненето през бременността.

Друго изследване показва, че височината е корелирана и с позитивни, и с няки негативни последици. Високите хора имат по-голяма продължителност на живота и са подложени на по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания. От друга страна, има доказателства, че те са по-застрашени от някои видове рак - на дебелото черво, на гърдите и на яйчниците.

"Има хипотези, че факторите на растежа може да карат клетите да мутират", казва друг автор в проучването Елио Риболи.

Изследването, публикувано в eLife - "Век на тенденции във височината на зрелите хора", е извършено от 800 учени в сътрудничество със Световната здравна организация.

Къде са най-високите мъже през 2014 г. ( класацията през 1914 г. е в скобите)

Холандия (12)

Белгия (33)

Естония (4)

Латвия (13)

Дания (9)

Босна и Херцеговина (19)

Хърватия (22)

Сърбия (30)

Исландия (6)

Чехия (24)

Къде са най-високите жени

  1. Латвия (28)

    Холандия (38)

    Естония (16)

    Чехия (69)

    Сърбия (93)

    Словакия (26)

    Дания (11)

    Литва (41)

    Беларус (42)

    Украйна (43)