Войници в танкове на мост над Босфора. Парламент под обстрел. Мюезинът призовава хората да излязат на улиците и да спасят демокрацията. Полицейски десанти и арести на войници, репресии срещу „враговете и конспираторите“ – превратът и контрапревратът в Турция продължават да изненадват света.

Но идеята за възкресяване на Османската империя, която според мнозина вдъхновява „неосултана“ Реджеп Тайип Ердоган, всъщност е съвсем актуална. Армията и двора, възраждането на исляма и „покваряващото“ влиянието на Запада, ВВС и чевермето – всички тези точки ясно се проявява в историята на голямата евразийска държава.

За забавните и величествени сцени от живота на Османската империя – военния и цивилния, вижте галерията, предложена от лента.ру.

Османски жени почиват на брега на Босфора (1880-те). Съчетанието на никаб с чадър сочи, че конфликтът между религиозните норми и европейските съблазни е започнал отдавна.

Османски жени почиват на брега на Босфора (1880-те). Съчетанието на никаб с чадър сочи, че конфликтът между религиозните норми и европейските съблазни е започнал отдавна.

Обикновените турци не могат да сдържат благоговейния си възторг пред технологичната мощ на османския флот (картина от началото па ХХ век). Да напомним, че съдбата на  14 кораба от  турския  флот (вероятно, пропаднали след  неуспешния преврат) остава неизвестна.

Обикновените турци не могат да сдържат благоговейния си възторг пред технологичната мощ на османския флот (картина от началото па ХХ век). Да напомним, че съдбата на 14 кораба от турския флот (вероятно пропаднали след неуспешния преврат) остава неизвестна.

Училище за глухонеми (Станбул, 1890-те). На езика на  жестовете те казват „Да живее султанът!“. След опита за преврат  в Турции бяха уволнени 15 хиляди учители  - по подозрения в подкрепа  проповедника в изгнание Фетхулах Гюлен.

Училище за глухонеми (Истанбул, 1890-те). На езика на жестовете те казват „Да живее султанът!“. След опита за преврат в Турции бяха уволнени 15 хиляди учители – по подозрения в подкрепа проповедника в изгнание Фетхулах Гюлен.

Принцовете Омер Хилми и Мехмед Зияеддин ефенди в албански костюми (1911 год). Сто години преди Инстаграм.

Принцовете Омер Хилми и Мехмед Зияедин ефенди в албански костюми (1911 г.). Сто години преди Инстаграм.

Нищо особено, обикновен пикник на курсанти от Военно-морската академии (1896 г).

Нищо особено, обикновен пикник на курсанти от Военно-морската академии (1896 г).

Юноши от Самсун (1908 г.). Източната младеж винаги е  обичала да позира с оръжие в ръце.

Юноши от Самсун (1908 г.). Източната младеж винаги е обичала да позира с оръжие в ръце.

Не само в Русия обичат дресираните мечки. Животно и неговият стопанин в Истанбул (1915 год).

Не само в Русия обичат дресираните мечки. Животно и неговият стопанин в Истанбул (1915 г.).

Кайзерът на Германската империя Вилхелм II в османска военна униформа. Този предшественик на Ангела Меркел, в отличие от госпожа канцлерката, е бил доста  благосклонен към Турция.

Кайзерът на Германската империя Вилхелм II в османска военна униформа. Този предшественик на Ангела Меркел, за разлика от нея е бил доста благосклонен към Турция.

„Котаракът в чизми“. В  Османската империя са ценили, превеждали и адаптирали класическата европейска литература.

„Котаракът в чизми“. В Османската империя са ценили, превеждали и адаптирали класическата европейска литература.

Последни технологии в опазването на реда — имперската полиция на велосипеди (1910 г.). Полицията и спецслужбите останаха на страната на Ердоган и активно участваха в арестите след опита за преврат.

Последни технологии в опазването на реда — имперската полиция на велосипеди (1910 г.). Полицията и спецслужбите останаха на страната на Ердоган и активно участваха в арестите след опита за преврат.

Вероятно най-старата снимка на чеверме (шаурма) — 1855 г.

Вероятно най-старата снимка на чеверме (шаурма) — 1855 г.

Първият тъмнокож пилот в света — Ахмет Али Эфенди (1916 г.). Неговата баба е родена на територията на днешна Нигерия. Според много експертов, части от ВВС са били сред главните инициатори на опита за преврат.

Първият тъмнокож пилот в света — Ахмет Али Эфенди (1916 г.). Неговата баба е родена на територията на днешна Нигерия. Според много експерти, части от ВВС са били сред главните инициатори на опита за преврат.

Жени от харема на султан Абдул-Хамида II (жени и сестри на владетеля) и евнуси на пикник прди пътуване до Виена (1909 г).

Жени от харема на султан Абдул-Хамида II (жени и сестри на владетеля) и евнуси на пикник преди пътуване до Виена (1909 г).

За първи път в първи клас: османские майки изпращат синовете си на първи урок по изучаване на Корана. (XVIII век).

За първи път в първи клас: османските майки изпращат синовете си на първи урок по изучаване на Корана. (XVIII век).

Намаз (молитва) моряци на борда на  броненосца „Месудийе“. В последния век на своето  съществуване Османската империя не е възприемала себе си като „болният човек на Европа“: султани-реформатори са се опитвала да направят от нея едновременно водеща мюсюлманска страна  и прогресивна държава, носеща светлината на цивилизацията на дивите народи (преди всичко арабски).

Намаз (молитва) на моряци на борда на броненосца „Месудийе“. В последния век на своето съществуване Османската империя не е възприемала себе си като „болния човек на Европа“: султани-реформатори са се опитвала да направят от нея едновременно водеща мюсюлманска страна и прогресивна държава, носеща светлината на цивилизацията на дивите народи (преди всичко арабски).

Османският борец Кара Ахмед. Османската империя не е оставала встрани от увлечението по зрелищните спортове в началото на XX век.

Османският борец Кара Ахмед. Османската империя не е оставала встрани от увлечението по зрелищните спортове в началото на XX век.

18

Османските турци обичали животните и се любювали на дресурата още преди да стане модно през XVIII век.

19

Османската пехота победоносно отблъсква десанта на Съюзниците по време на Дарданеллската битка — най-успешната за Турция през Първата световна война. Англичаните, французите и австралийците не успели да превземат Константинопол.

20

Операция в детската болница „Хамидие“ (1900 г.). Още едно доказателство, че Турция не е била дива и варварска държава.

21

Леката кюрдска кавалерия в Истанбул (1896 г.). За разлика от съвременността, през XIX век кюрдите били верни съюзници на турците.

22

Истанбул, нощен азан (призив към молитва), XIX век. На 15 юли през нощта от минаретата на града из страната също звуча азан — Ердоган призова своите поддържници да излязат на улицата и да предотвратят преврата.

23

Офицери-доброволци от Турция в мароканската армия, сражаващи се против френските завоеватели (1910 г.). Вероятно са го направили по сърце, след като се уволници от османските въоръжени сили.

24

Големите победи в първия век от съществуването на Османската империя били постигнати от еничари, кавалериси-спахии и артилерия. Но през XVIII век пораженията от европейските армии накарали султана да състави „полк на новия строй“. Някои от тях маршируват пред Селим III.

25

Парад на османски школници в Дамаск – колко странно би звучало това днес.

26

Вестникопродавец от XIX век. Ердоган нерядко преследва опозиционните журналисти.

27

Карта на Австралия и Океания от турския Генщаб през 1897 г. Кой казва, че в Османската империя не е имало мащабни амбиции?

 Площад Славейков