Десетки обекти за продажба на едро и дребно по Черноморието - складове, супермаркети, книжарници, са използвали нова схема за укриване на оборотите от продажбите, съобщи Националната агенция по приходите. Това са разкрили при съвместна операция ДАНС, МВР и НАП.

Схемата е включвала използване на софтуер, който позволява значителна част от оборота за деня да не влиза в базата данни, до която имат достъп при проверка от НАП. В един от търговските обекти например е била открита солидна сума пари в брой, надвишаваща над 10 пъти регистрирания във фискалните устройства оборот. Паричните средства са запорирани от НАП, на обекта ще бъде правена ревизия.

Типичен метод за проверка на това дали софтуерът записва всичко е с "таен клиент" - инспектор на НАП купува нещо от търговския обект, като си записва часа и данните, и след няколко дни отива и проверява дали точно тази покупка е в системата на точния час.

При проверките са иззети и всички компютри, за да се анализира точния механизъм, по който софтуера позволява измамата. От Агенцията ще съобщят на прокуратурата, ако виновни се окажат разработчиците и разпространителите на софтуерния продукт - тоест ако умишлено са оставили "вратичка" в програмата.

От НАП напомня и за друг случай преди няколко седмици, когато популярно заведение в Слънчев бряг бе поставено под постоянно наблюдение от инспектори на Агенцията. Причината - сървърът на използваната система за продажби е в САЩ, което означава, че няма гаранция дали отчетеният оборот е точен или манипулиран.