Принцеса Даяна загина на 31 август 1997 г., когато лимузината й катастрофира в тунел в Париж. Тогава принц Уилям е на 15 години, а брат му Хари едва на 12 г.

Погребението на 6 септември същата година бе наблюдавано по тв канали от 2,5 милиарда души в цял свят.

Зад ковчега крачат престолонаследникът принц Чарз и двамата му синове. Техните очи са зачервени.

Едва сега принц Хари, вече на 31 години, споделя за какво и до днес съжалява, съобщава Би Би Си.

Прави го на благотворителен пикник с известни британски спортисти в рамките на собствената си инициатива Heads Together.

Проявата е част от кампанията, която цели да привлече вниманието върху хора с психически и други здравословни проблеми. Целта е душевно болните да не се изключват от обществото, както и да се покаже, че никой не е застрахован от депресии и други заболявания.

В кампанията участват Хари, брат му принц Уилям и неговата съпруга Кейт. Би Би Си снима проявите и ги излъчва.

            Рио Фърдинанд загуби Ребека
                        миналата година.

На въпросния пикник сред спортните звезди е и приятелят на Хари - футболната звезда Рио Фърдинанд (37 г.) - бивш национал и капитан на Англия. Играеше в „Манчестър Юнайтед“, в момента е телевизионен анализатор. Той също е загубил близък човек. Миналата година съпругата му Ребека (34 г.) беше покосена от рак на гърдата. Три деца останаха полусираци – на 5, 7 и 10 години.

“С годините се съвзех, всичко изглеждаше ОК, но аз действително и до днес съжалявам, че цели 18 години от живота си не говорих за мъката си. ОК е да страдаш, но само ако говориш за това. Това не е слабост. Слабост е да имаш проблем и да не гледаш на него като на такъв, да не се опиташ да го разрешиш”, споделя принц Хари.

Той подчертава, че съдбата може да стовари удар върху всеки. Все едно е какъв е произходът ти, дали си звезда или обикновен човек, дали си богаташ или едва свързваш двата края.

Пред Би Би Си принц Хари споделя:

„Много е просто да обърнеш поглед към някого, като примерно към Рио Фърдинанд и да кажеш: „Та ти получаваш толкова много пари, успешен футболист си, караш бързи коли.” Но неговата млада съпруга му беше отнета. Естествено, че той страда. Няма значение, че има страхотна професия.”

Принц Хари е убеден, че е било грешка, че никога преди не е говорил за смъртта на любимата си майка, тъй като и той е страдал:

„И членовете на кралска фамилия не са застраховани от печал. Мъката трябва да се споделя.”