От парламентарната трибуна се води война срещу Съюза на съдиите в България, заяви председателят на организацията Атанас Атанасов в парламента, докато депутатите гласуваха промените в Закона за съдебната власт, наречени "втори етап от съдебната реформа".

Той обясни, че ССБ е легитимна организация, която освен създадена и функционираща по българското законодателство, е и международно призната. Затова тя ще уведоми асоциациите по света, в които членува, за случващото се у нас.

Поводът за реакцията са гласуваните текстове от Закона за съдебната власт, според които магистратите са длъжни да обявят дали членуват в съсловна организация и коя е тя. Тазци поправка мина редом с идеята да се декларира и участие в "тайни общества", например масонски ложи. Второто мина от втория път - 

ОБРАТ: МАГИСТРАТИТЕ ЩЕ ДЕКЛАРИРАТ ДАЛИ СА МАСОНИ

Атанасов е съдия в Софийския градски съд. Коментарът дойде, след като Народното събрание одобри декларирането на членство в съсловни организации за магистратите да е задължително.

По време на дебатите от ДПС обявиха, че Съюзът на съдиите "заблуждава хората и посланици, че представлява цялото съдийско съсловие".  Тази теза бе на депутата от ДПС Йордан Цонев, а колегата му Четин Казак добави, че организацията била "създадена от един олигарх, който не се казва Делян Пеевски".  Кой е въпросният олигарх - не стана ясно.

Атанасов обясни в какво вижда опита за война със ССБ:

"Народните представители не са отчели общото становище на съдийските и прокурорските организации, според което с изискването за деклариране на членство в тях се засяга конституционното право на магистратите като граждани да се сдружават в организации за защита на техните професионални права."

Той се позова и на писмо от международната организация МЕДЕЛ до Народното събрание, в което се казва, че декларирането на участие в съсловна организация ограничава и право, установено в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Освен това подобно изискване не съществува в страни от ЕС. 

Магистратът заключи, че депутатите са показали, че не зачитат независимостта на съдебната власт, защото е било допуснато от парламентарната трибуна "откровено да се нападат и обиждат съдии, които са упражнили правото си да се сдружат в съсловната организация ССБ".