Специализираната прокуратура oбвини трима сирийци, че са искали да минат през България, за да участват в терористични действия в родината си.

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са получили статут на бежанци в Германия. През януари 2016 г. те решили да пътуват от Германия през Гърция и Турция към Сирия, където да се включат в редиците на ислямистки терористични организации.

Целта им била да участват в престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК – тероризъм, включително против чужда държава, уточняват от специализираната прокуратура. За това свидетелстват множеството снимки на бойци от терористичните организации "Мюсюлмански братя" и "Даеш" ("Ислямска държава"), открити в мобилните им телефони. Засечени са и техни съобщения от рода на "…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб" и "идвам при теб и умирам преди теб".

На 4 февруари тримата пристигнали в Гърция от Германия. Те направили опит да преминат в Турция. На граничния пункт обаче не били допуснати от турските гранични власти и били върнати обратно в Гърция.

След това сирийците решили да преминат в България, откъдето да се опитат да влязат в Турция. Те стигнали до Пловдив с автобус от Александруполис, а след това се качили на друг автобус за София.

На 7 февруари обвиняемите били посрещнати на автогарата в българската столица от свидетел. С негова помощ те се настанили в хотел "Надежда" в ж.к. „Надежда“, където пренощували. На следващия ден - 8 февруари, те напуснали хотела и в късния следобед се качили на влака от София за Одрин.

Така обвиняемите се придвижили до Свиленград. Оттам те тръгнали за гранична пирамида № 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница. По същото време служител на Гранична полиция наблюдавал с термовизионна камера района и изпратил граничен наряд да задържи тримата сирийци.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително такива с тайна самоличност. Иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието.

Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото за 2 август и е потвърдил мерките за неотклонение на тримата  - “задържане под стража“. За престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода до 10 години.