Исторически клуб в графство Ферманах, Северна Ирландия, се опитва да пренапише историята на сражение от ХVІ в., а извършва друго важно откритие. Групите за исторически въстановки „Клийниш“ и „Килшър“ имат за цел да разрешат спора за точното място на т. нар. „Битка на Сухарения брод“, проведена край р. Арни в 1594. Проектът им се нарича „Битки, тухли и мостове“ и покрай работата на терен, свързана с него, любителите откриват меч на дъното на реката, разказва Би Би Си. Първоначално смятат, че може и да е свързан с битката, чието място се опитват да установят, но когато го показват на експерти, научават, че оръжието изобщо не е от ХVІ столетие, а рядък и ценен предмет от Бронзовата епоха, който може да бъде датиран между 800 и 600 г. пр. Хр.

Бронзовите мечове от периода обикновено са малки и къси. Причината е в сплавта, която лесно се чупи при по-дълго острие.

Мечът е случайно открит от Амброуз Оуенс в 1965, когато той лови риба край един от бродовете на р. Арни. Без да предполага колко ценен е предметът, Амброуз го държи в плевнята на фермата си. Там оръжието остава над петдесет години. Наскоро е открит отново от брат му Морис, който казва:

"Не мислех, че е толкова важен, честно казано. Навремето някой ни беше казал, че може да е останал от Битката при Брода, така че просто го оставихме настрана и забравихме за него.“

Морис намира меча отново при почистване на плевнята и го предава на археолог, който работи по проекта, свързан с битката.

„После ми казаха, че бил на 2 600 години! Невероятно! 2 600 години!“, добавя той.

Пол Лоуг, археолог, казва, че откритието е фантастично.

„Едва за втори път държа в ръцете си истински меч от Бронзовата епоха, значението му е огромно – обяснява той. Лоуг смята, че оръжието е принадлежало на воин и че е било строшено нарочно, преди да бъде хвърлено в реката. – Това определено не е принадлежало на жена или на обикновен селянин, а идва от високопоставен човек. Хората тогава са отдавали мечове като този на отвъдните сили, на боговете. Хвърляли са оръжието в реки, езера и тресавища, но най-често в реки. Така че ако търсите специално място, място, което е било свещено в Бронзовата епоха, огледайте се за място, където има вода и скъпи бронзови предмети. Точно това е река Арни. Знаехме, че Арни е била важна, но сега вече е доказано, че тази река е била свещена преди 2 500 години.“

Пол Лоуг смята, че мечът дава информация и за търговски отношения, защото е от тип, произвеждан в долината на Темза, чак в Англия, докато калаят за бронзовата сплав е можел да дойде само от известното находище в Корнуол. Така че имаме скъпо оръжие, изработено в Англия от корнуолски материал, притежавано от ирландски аристократ.

„Металите са били пренесени стотици мили, от тях е изкован този предмет – и ето го, хвърлен в малка река във Ферманах, това е страхотна история“, казва Лоуг.

„Битки, тухли и мостове“ е един от най-успешните археологически проекти с участие на неспециалисти на Британските острови. Участниците се радват, че районът им има толкова богато наследство още от Бронзовата епоха. Мечът ще бъде показан на местната публика на специална изложба заедно с други находки. Морис Оуенс казва, че се радва, задето мечът ще бъде изложен:

„Хубаво е, че е открит и ми е приятно, че съм част от цялата история“.

Площад Славейков